Foto: Tor Johnsson

Välkommet besked om Assange

Publicerad 4 januari 2021

– Mycket bra och viktigt för yttrandefriheten att Julian Assange inte kan utlämnas, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert efter måndagens besked från brittisk domstol om att Julian Assange inte kan utlämnas från Storbritannien till USA.

Det var i april 2019 som Julian Assange greps på Ecuadors ambassad i London. Sedan dess har han suttit häktad på säkerhetsfängelset Belmarsh i östra London. Assange är australiensisk medborgare och medlem i MEAA Media (Australiensiska journalistförbundet).
 
Anledningen till att USA begärt honom utlämnad är att USA:s justitiedepartement åtalat honom på 18 punkter, merparten enligt the Espionage Act (spionlagen). Bakgrunden är att Julian Assange tagit emot och publicerat uppgifter och dokument om det amerikanska försvaret både på WikiLeaks webbplats och i samarbete med stora medieföretag som The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, El País och Le Monde.
 
Domstolsförhandlingar pågick under februari och september 2020. Tillsammans med andra journalistförbund och vår europeiska och internationella journalistfederation har vi krävt att utlämningen till USA stoppas. Därför är dagens besked välkommet, även om det är oroväckande att det var Julian Assange hälsotillstånd som fick domaren att stoppa en utlämning. Domslutet kan komma att överklagas.
 
– Självklart ledsamt att anledningen är risk för självmord och ännu mer problematiskt att inte övriga åtalspunkter som rör bland annat yttrandefrihet och pressfrihet underkänts av brittisk domstol. Men trots detta ett välkommet besked, säger Ulrika Hyllert.
 
Journalistförbundets styrelse antog i december ett uttalande med anledning av situationen. Du kan läsa uttalandet här.
 

Senast ändrad 4 januari 2021