Journalistförbundet: Stoppa utlämningen av Assange till USA!

Publicerad 3 december 2020

Journalistförbundet kräver i ett uttalande att Julian Assange, som sitter häktad i Storbritannien sedan våren 2019, inte ska utlämnas till USA. Uttalandet nedan antogs av Journalistförbundets styrelse på deras möte tidigare idag.

Stoppa utlämningen av Assange till USA!

I april 2019 greps Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Sedan dess har han suttit häktad på säkerhetsfängelset Belmarsh i östra London. Assange är australiensisk medborgare och medlem i MEAA Media (Australiensiska journalistförbundet).

USA har begärt Assange utlämnad efter att USA:s justitiedepartement åtalat honom på 18 punkter, merparten enligt the Espionage Act (spionlagen). Bakgrunden är att Assange tagit emot och publicerat uppgifter och dokument om det amerikanska försvaret både på WikiLeaks webbplats och i samarbete med stora medieföretag som The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, El País och Le Monde.

Domstolsförhandlingar pågick under februari och september månad. Beslut i ärendet väntas i början av nästa år. Om Assange utlämnas till USA riskerar han att dömas till 170 års fängelse.

Journalistförbundet vill med anledning av Assange fall uttala följande:

  • Det är uppenbart att åtalet i USA beror på att Assange avslöjat uppgifter som är av stort allmänintresse.
  • Ett utlämnande till USA vore en kränkning yttrandefriheten och står i strid med såväl USA:s konstitution som EKMR (Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna).
  • Ett utlämnande blir prejudicerande på så sätt att journalister, som innehar hemliga amerikanska försvarsdokument, i framtiden riskerar att utlämnas till USA och dömas till långa fängelsestraff. Det skulle allvarligt skada förutsättningarna för press- och yttrandefrihet i världen.
  • Utlämningen av Assange till USA måste stoppas!

Mer information finns på:

https://dontextraditeassange.com/
https://europeanjournalists.org/?s=assange

Senast ändrad 3 december 2020