Uttalande: Frige Gui Minhai!

Publicerad 20 januari 2021

Idag är det tre år sedan den svenske medborgaren och publicisten Gui Minhai kidnappades på ett tåg i Kina. Vi står fast vid kravet att Sveriges utrikesdepartement gör sitt yttersta för att hämta hem den svenska yttrandefrihetsfången.

(Gemensamt uttalande med flera undertecknare.)

I dag präglas nyhetsförmedlingen av den för demokratin så viktiga installationen av USA:s president Joe Biden. Det är en avgörande händelse för demokratin i världen. Men avgörande är också hur vi värnar varje enskild människas rättigheter. Därför låter vi ingenting överskugga det faktum att det idag också är tre år sedan den svenske medborgaren och publicisten Gui Minhai kidnappades av de kinesiska myndigheterna på ett tåg i staden Jinan.

Det som diktaturer som Kina vill, det är att vi ska rikta blicken åt ett annat håll, att vi ska glömma. Just därför glömmer vi inte. Vi har precis som alla andra demokratiska länder författare, förläggare och journalister vars uppgift är att aldrig släppa taget om de mänskliga rättigheterna.

De gäller lika mycket för bevakningen av Kapitolium och det demokratiska presidentvalet i USA som friheten för den enskilda medborgaren i Sverige.

Vi ger aldrig upp kravet på att Sveriges utrikesdepartement gör sitt yttersta för att hämta hem den svenska yttrandefrihetsfången Gui Minhai.

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund

Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben

Kurdo Baksi, författare

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser

Jesper Monthán, ordförande Svenska Förläggareföreningen

Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen

Senast ändrad 25 januari 2021