Foto: Journalistförbundet

Nya regler för drönare

Publicerad 4 januari 2021

Fotar och filmar du med drönare? Då är det viktigt att du känner till EU:s nya regler för drönarkort och registrering som nu i januari införs i Sverige. 

Fram till den 10 januari 2021 kan du flyga med din drönare utan att ha tagit ett drönarkort, men sedan behöver du ha registrerat dig som operatör och skaffat ett drönarkort.

Obs! Har du en drönare med kamera som väger under 250 gram behöver du bara registrera dig. Om din 250 gram drönare inte har kamera behöver du inte ens registrera dig.

De nya reglerna, som gäller i hela EU, har tagits fram med anledning av en förväntad ökning av drönare i luftrummet. Transportstyrelsen som ska se till att reglerna efterlevs i Sverige skriver på sin hemsida att ”reglerna är till för att underlätta utvecklingen av drönare i framtiden. Drönarflygning ska vara säker när trafiken ökar”.
 
Det är på Transportstyrelsens hemsida som det nya drönarkortet kan köpas efter ett test och det är även där som personer kan registrera sig som operatör. Men det är först från och med idag den 4 januari som detta är möjligt. Något som innebär att personer som arbetar professionellt med drönare bara har sex dagar på sig att registrera sig och skaffa ett drönarkort. Ett förfarande som väckt kritik, bland annat från Bildleverantörernas förening, BLF.

I en intervju publicerad på Fotosidan i november 2020 uttalade sig BLF:s verksamhetsledare Putte Salminen:
– Nu menar alltså myndigheten att landets tusentals professionella drönarförare under sex mellandagar i början av nästa år ska hinna med att göra webbprovet för drönarkort, bli godkänd, ansöka om tillstånd för berörd drönare, ansöka om drönarkortet och eventuellt betala för detsamma.
 
För att läsa mer och registrera sig, gå in på transportstyrelsen.se.

Reglerna kring spridningstillstånd påverkas inte, du behöver även i fortsättningen söka tillstånd om du vill sprida material som avbildar Sverige från luften. Läs mer på lantmäteriet.se.


 

Senast ändrad 4 januari 2021