Foto: Journalistförbundet

Fortsatta förhandlingar om nytt tidskriftsavtal

Publicerad 14 januari 2021

Journalistförbundet och arbetsgivarorganisationen Medieföretagen har i veckan fortsatt förhandla om ett nytt avtal för tidskrifter. Ett avtal som reglerar löneökningar och anställningsvillkor för anställda som omfattas av tidskriftsavtalet.  

Bland annat kräver Journalistförbundet att avtalet ska anpassas efter de nya pensionsreglerna som ger personer rätt att arbeta kvar längre innan pension. 

– Dagens avtal innehåller skrivningar som numera är potentiellt åldersdiskriminerande och i strid med Lagen om anställningsskydd (LAS), säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

Liknande anpassningar har gjorts i många andra avtal.

– Vi förväntar oss att vi kan komma överens med arbetsgivaren, säger Ulrika Hyllert. 

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för tidskriftsområdet inleddes för ett år sedan. Sedan  pausades förhandlingarna på grund av pandemin fram till november 2020 och har nu haft ett kortare uppehåll under jul- och nyårshelgen. Läs mer om avtalsförhandlingarna på sjf.se/avtal2020

Förhandlingar för avtalsområdena bemanning och kommersiell etermedia inleds efter att kollektivavtalet för tidskriftsanställda är klart.

Senast ändrad 20 januari 2021