Foto: Journalistförbundet

Frilans på väg att bli arbetslös?

Publicerad 3 juli 2020

Är du frilans med eget företag eller egenanställning och nu blivit arbetslös? Då är det bra att veta vad som gäller. Här har vi samlat råd och tips baserat på frågor vi fått in från er medlemmar. 

Lägga företaget vilande?

För att söka ersättning från en a-kassa behöver du lägga ditt företag vilande, det vill säga du får inte ha någon större aktivitet i firman. Det är till a-kassan du intygar det. Samma sak gäller om du anlitar ett egenanställningsföretag, du anses vara företagare och kan inte ta korta uppdrag om du vill ha a-kassa.

Lägga företaget vilande flera gånger?

Från regeringshåll kom det tidigare i år beslut om att kunna lägga företaget vilande flera gånger under 2020, även om du gjort det tidigare under en femårsperiod. Ett exempel: Du anmäler dig som arbetslös och söker a-kassa, men efter en tid får du ett uppdrag. Då kan du avbryta din arbetslöshet och ta upp verksamheten i firman. När uppdraget därefter tar slut har du möjlighet att söka a-kassa igen. Mycket viktigt att veta är att det inte gäller korta uppdrag som varar enstaka dagar, det behöver i så fall handla om uppdrag som sträcker sig under minst ett par veckors tid. Dubbelkolla alltid med din a-kassa för att vara säker så att du inte riskerar att bli återbetalningsskyldig. 

Ok aktivitet i vilande firma?

Från och med 1 juli har regeringen också öppnat för att man kan få ha viss verksamhet i sin firma under vilandeperioderna. Det handlar om mycket begränsad verksamhet som exempelvis möjligheten att ha kvar sitt företags hemsida och ha kontakt med tidigare kunder för att försöka marknadsföra sig. Har du exempelvis sålt något på din hemsida som företagare kan du inte kvar den funktionen. 

Vilka jobb måste jag söka?

En annan sak som är viktig att ha koll på när du är arbetslös och har a-kassa är att du aktivt måste söka alla typer av arbete. Arbetsförmedlingen kommer att skärpa sina kontroller när det gäller aktivitetsrapporterna och det räcker inte med att skriva att man kontaktat gamla uppdragsgivare, du måste även söka olika typer av anställningar för att inte riskera att bli avstängd av a-kassan.

Journalisternas a-kassa har sammanställt svar på många vanliga frågor som kommer just nu. Du hittar dem här. 

Gått med i eller gått ur en a-kassa?

Kom också ihåg att Journalistförbundet och a-kassan inte delar register. Går du med i a-kassan och vill kunna ta del av förbundets inkomstförsäkring måste du meddela förbundet att du är ansluten till en a-kassa så att du betalar rätt avgift. Detsamma gäller om du går ur a-kassan. Du måste själv meddela förbundet så att du inte behöver betala extra för inkomstförsäkringen. 

Här kan du läsa mer om vad vi tidigare skrivit om a-kassan för frilansar.

Senast ändrad 17 augusti 2020