Foto: Tor Johnsson

"Turkiets förföljelse av journalister måste upphöra"

Publicerad 12 maj 2020

Den kända turkiska journalisten Ragıp Zarakolu har stämts av den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Stämningen kommer efter en krönika av Ragıp Zarakolu i tidningen Evrensel och nättidningen Arti Gerçek.

I krönikan med rubriken ”Det går inte att fly från otur” jämför Ragıp Zarakolu president Erdoğan med Turkiets tidigare premiärminister Adnan Menderes, som avsattes genom en militärkupp 1960.

Ragıp Zarakolu
Foto: Bianet
Ragıp Zarakolu.

Enligt den turkiska regimen uppmanar krönikan till statskupp men inget kunde vara mer fel, enligt Ragıp Zarakolu. Han säger i en kommentar att innehållet i krönikan har feltolkats: ”Det är oförklarligt att artikeln kan misstolkas på ett sådant sätt. Det är uppenbart att presidentens talesperson inte har läst artikeln ordentligt.”

Försök att stoppa yttrandefriheten

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert fördömde stämningen mot Ragıp Zarakolu i ett uttalande på Facebook 7 maj:

– President Erdoğans försök att stoppa yttrandefriheten sträcker sig även utanför Turkiets gränser. Den kända turkiska journalisten, Ragıp Zarakolu som bor i Sverige sedan 2013, stäms nu av Erdoğan. Turkiets förföljelse av journalister är oacceptabel och måste upphöra!

Samma dag, 7 maj, gjorde den europeiska journalistfederationen en anmälan till Europarådets plattform för pressfrihet. Anmälan finns att ta del av på Europarådets hemsida.

Förföljd och fängslad

Journalisten Ragıp Zarakolu har varit verksam som journalist och författare i över 50 år. Han har bevakat Turkiet inifrån och har flera gånger fängslats för sin journalistik. På senare år har han följt president Erdoğans från utsidan. Ragıp Zarakolu bor i Sverige sedan 2013 då han kom hit som fristadsförfattare.

Den turkiska regimens förföljelse av Ragıp Zarakolu började redan innan han kom till Sverige 2013 och han har efterlysts av Turkiet via Interpol. Hans tillgångar och pensionsinsättningar från Turkiet har frysts. Turkiets begäran om att få honom utlämnad avslogs av Högsta domstolen i Sverige i december 2019.

Ragıp Zarakolu kommenterar krönikan och stämningen mot honom här.

Senast ändrad 12 maj 2020