Foto: Theresia Viska

Tillskott på 40 000 i krisfonden

Publicerad 7 maj 2020

Ansökningstrycket är stort på den nya krisfonden för frilansande medlemmar. På fredagsmorgonen 8 maj hade cirka 240 personer ansökt. Samtidigt har tre olika klubbar nu bidragit med sammanlagt 40 000 kronor.

Journalistförbundet har jobbat hårt för att få regeringen att fatta beslut som är till hjälp för frilansar. En del bra beslut har fattats, men ännu finns inget stöd som hjälper frilansar med enskild firma. Förhoppningsvis kommer fler förslag och förändringar till det bättre, men för många av förbundets medlemmar tar det för lång tid.

De som står utan skyddsnät faller hårt, och behöver snabb hjälp. Därför har Journalistförbundet startat en krisfond för behövande frilansande medlemmar. 2,5 miljoner kronor flyttas från konfliktfonden till krisfonden. Varje medlem som får stipendium ur fonden tilldelas 10 000 kronor.

– I vanliga fall brukar de flesta stipendieansökningarna komma in när deadline närmar sig. Nu har trycket varit högt redan från första dagen vi utlyste stipendiet, säger Justus Bennet, ombudsman och stipendiehandläggare på förbundet.​ På fredagsmorgonen 8 maj hade cirka 240 ansökningar kommit in. Sista ansökningsdag är 15 maj.

Frilans Riks skänkte 20 000 kr

– Många av Frilans Riks drygt 17 000 medlemmar går på knäna, på grund av pandemin och uteblivna uppdrag. Därför bidrar vi med 20 000 kronor. På så vis räcker det till ytterligare ett par stipendier, säger Gert Lundstedt, ordförande för Frilans Riks, och fortsätter:

– Ju fler som skänker pengar till krisfonden, desto fler frilansar kan hålla näsan över ytan – fram till att politikerna förhoppningsvis fattar beslut om ett mer varaktigt ekonomiskt stöd till våra medlemmar med enskild firma.

SVT-klubben skänkte 10 000 kr

Varje vår hålls SVT-klubbens årsmöte i Stockholm, och i vanliga fall samlas ungefär 30 förtroendevalda från hela landet. Men detta år är inget vanligt år, så mötet fick hållas på distans. Klubben sparade in på kostnader för resor, lunch och fika – och ett överskott uppstod.

När krisfonden startades kändes det självklart för Journalistklubben vid SVT att bidra.

– Då vi vill visa solidaritet med våra frilansande kolleger kändes det som en fin grej att kunna ge det överskottet till krisfonden. Jag hoppas att andra klubbar som har ekonomisk möjlighet och högavlönade i branschen – som inser värdet av en mångfald på mediemarknaden – gör samma sak, säger klubbordförande Hanna Nyberg.

SR-klubben skänkte 10 000 kr

Journalistklubben vid SR var inte sena med att följa SVT-klubbens exempel. "Självklart vill vi också stötta våra frilansande kollegor! Även vår klubb fick pengar över när årsmötet hölls digitalt och vi antar SVT-klubbens utmaning och skänker 10 000 kronor till Journalistförbundets krisfond", skrev de på sin facebook-sida redan samma dag.

Vill du, din klubb eller företag också bidra?

Startsumman i krisfonden var 2,5 miljoner kronor, och varje medlem som beviljas stipendium tilldelas 10000 kronor. Journalistförbundet välkomnar bidrag från fler branschaktörer, som vill visa sin solidaritet för de utsatta frilansarna. Externa bidrag kan sättas in på ett konto som Journalistförbundet öppnat enbart för detta ändamål. Överföring kan även ske via Swish. Mer information om detaljerna finns på frågor och svar-sidan, länk nedan.

Bankkonto: Swedbank 8901-1, 704301321-3 (företagskonto)

Swish: 123 330 59 76

Senast ändrad 16 maj 2020