Foto: Stampen Media

Stampen skänker 20000 till krisfonden

Publicerad 12 maj 2020

Frilansmedlemmar som drabbats ekonomiskt av corona-krisen kan fram till 15 maj söka pengar ur Journalistförbundets krisfond. Nu går också Stampen Media in och skänker 20000 kronor. "Frilansarna är mycket viktiga för oss", säger vd:n Johan Hansson.

Nästan hälften av Journalistförbundets frilansmedlemmar har förlorat uppdrag, och en tredjedel saknar möjlighet att täcka upp för uteblivna intäkter. Det kom fram i en undersökning som Journalistförbundet gjorde 20 mars 2020. Sedan dess har förbundet riktat en lång rad krav gentemot ansvariga politiker och även fått gehör för flera av dem. Men åtgärderna räcker inte, och frilansarna behöver stöd nu.

Därför upprättade Journalistförbundet en krisfond, som ekonomiskt utsatta frilansmedlemmar kan söka stipendier ur. Varje beviljad ansökan ger 10 000 kronor. Sista ansökningsdag är fredag 15 maj.

Vill vara med och bidra

Grunden i fonden var 2,5 miljoner kronor. Sedan dess har Frilans Riks, SVT-klubben och SR-klubben tillsammans skänkt 40 000 kronor. Enskilda bidrag uppgår hittills till ungefär 6 000 kronor.

Tisdag 12 maj gick också Stampen Media in med ett bidrag på 20 000 kronor.

– Vi är alltid måna om att värna den lokala kvalitetsjournalistiken. Precis som våra anställda journalister är frilansarna mycket viktiga för oss. Vi vet att frilansarna särskilt i dessa tider är en utsatt grupp. Därför vill vi på Stampen Media göra den här insatsen och bidra på ett av de sätt som vi kan, säger Johan Hansson, vd och koncernchef för Stampen Media.

Många söker stipendier

Trycket på fonden har varit stort. Tisdagen 12 maj hade nästan 300 ansökningar kommit in.

En av dem som gläds åt tillskottet i fonden är Gabriella Mohoff, klubbordförande på Göteborgs-Posten och ledamot i Journalistförbundets styrelse.

Gabriella Mohoff
Foto: Tor Johnsson
Gabriella Mohoff.

– Jag är stolt och glad över att just Stampen går in med pengar i krisfonden. Frilansarna är viktiga för oss – och för branschen. Jag hoppas att fler medieföretag följer Stampen Medias exempel under veckan, säger hon.

Vill du, din klubb eller företag också bidra?

Journalistförbundet välkomnar förstås bidrag från fler branschaktörer, som vill visa sin solidaritet för de utsatta frilansarna. Externa bidrag kan sättas in på ett konto som Journalistförbundet öppnat enbart för detta ändamål. Överföring kan även ske via Swish. Mer information om detaljerna finns på frågor och svar-sidan, länk nedan.

Bankkonto: Swedbank 8901-1, 704301321-3 (företagskonto)

Swish: 123 330 59 76

Senast ändrad 12 maj 2020