Foto: Theresia Viska

Schibsteds sparpaket: Förhandlingar inleds

Publicerad 6 maj 2020

Schibsted har presenterat ett stort sparpaket för mediedelen, med personalneddragningar som följd. Förhandlingar inleds på Aftonbladet på torsdag 7 maj. På SvD är ännu inga tjänster hotade.

I samband med att Schibsted onsdagen 6 maj presenterade sin kvartalsrapport, gick koncernen också ut med information om att stora personalneddragningar kommer att bli aktuella. Schibsteds mediedel, där Aftonbladet och Svenska Dagbladet ingår, får ett sparpaket på 500 miljoner norska kronor.

50 tjänster hotas på Aftonbladet

Aftonbladet har kämpat med vikande annonsintäkter under de senaste två åren, och uppger att bland annat förlorade intäkter från spelannonser har haft stor påverkan. Nu ska man spara 100 miljoner svenska kronor, och sparpaketet planeras nå full effekt i slutet av 2021. 

– Vi har inte sett någon organisationsplan ännu så vi vet inte hur det kommer att slå mot redaktionen. Förhandlingarna inleds i morgon, berättade klubbordförande Johan Stambro för Journalisten på onsdagen. 

Läs hela intervjun med Johan Stambro i Journalisten.

SvD-klubben har hopp om lösning

Svenska Dagbladet har inte fått något specificerat sparkrav. Inga tjänster är i dagsläget hotade, även om det förstås kan komma att ändra sig, meddelade klubbstyrelsen på onsdagen.

– Vi hoppas och tror – trots dagens dystra besked – att vi ska kunna ta oss igenom det här utan att bemannade tjänster på redaktionen dras in, säger SvD:s klubbordförande Thomas Berglund.

Förbundet följer utvecklingen

Journalistförbundets förhandlingsavdelning är i kontakt med klubbarna på Aftonbladet och Svenska Dagbladet, och följer noggrant utvecklingen.

Medlemmar som har frågor om sparpaketet och förhandlingarna ska i första hand vända sig till sin klubbstyrelse. Man kan även höra av sig till Journalistförbundets förhandlingsjour.

Senast ändrad 6 maj 2020