Nu kan stipendierna sökas även för webb

Publicerad 7 maj 2020

Journalistförbundets stipendier kan nu sökas även för material som publicerats i digitala medier. Alla som fått text eller stillbild publicerade på ett medieföretags webbplats har alltså rätt att söka. Detta innebär att även personer från bland annat SVT, Sveriges Radio, UR och TV4 nu kan få stipendier:

Hanna Nyberg
Foto: Tor Johnsson

– En hel del på SVT kommer att bli positivt överraskade, tror jag – då det funnits frustration över att man inte kunnat få dessa stipendier för det som görs i etermedia. En del har till och med lämnat Journalistförbundet på grund av detta men jag hoppas såklart de kommer tillbaka nu. Så detta är jättebra, säger Hanna Nyberg, ordförande för Journalistklubben vid SVT. 

Journalistförbundet delar sedan många år ut upphovsrättsstipendier. Pengarna kommer till största delen från organisationen Bonus Copyright Access, och har fram tills nu avsett material i tryckta medier.
 
Nu har Bonus Copyright Access för första gången även fördelat pengar från digitala medier.
 
Detta innebär att många journalister som tidigare varit uteslutna från att söka Journalistförbundets stipendier nu kan söka. Till exempel gäller det den vars material förekommit på public service-företagens webbplatser. Dock omfattas inte inslag med ljud eller rörliga bilder av de nya villkoren.
 
Men om du har bidragit med text eller stillbild till webben är det nu alltså fritt fram att söka stipendier.

Johanna Lindblad Ahl
Foto: Sara Carlsson

– Det här är fantastiska nyheter för alla våra medlemmar på SR och något som varit hett efterlängtat. Att våra medlemmar nu också kan söka stipendier hos förbundet ger också en ännu större morot för att vara ansluten till facket, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande för Journalistklubben vid Sveriges Radio.  

Först ut att omfattas av de nya villkoren är de sedan tidigare utannonserade stipendierna till NJC (Nordisk Journalistcenter) i Århus.
 
De nya villkoren gäller sedan för alla stipendier som Journalistförbundet kommer att utlysa under tiden 3-24 september. Även stipendier som utlyses efter den perioden kommer att omfattas.

Senast ändrad 8 maj 2020