Debatt: Regeringen måste göra mer

Publicerad 3 maj 2020

Idag är det internationella pressfrihetsdagen. Det är en dag att hylla yttrandefrihetskämpar som Dawit Isaak och Gui Minhai. Men också en dag för regeringen att inse att mer måste göras, skriver Ulrika Hyllert i Göteborgs-Posten med representanter och fria aktörer som alla arbetar för att få Dawit Isaak och Gui Minhai fria.  

Den journalist som har suttit fängslad längst tid av alla journalister i världen är svensk medborgare. Nästa år har han suttit fängslad i ofattbara 20 år. 

Hans fru och barn lever i Sverige men själv är han inlåst i ett fängelse i Eritrea. Han är avskärmad från omvärlden utan möjlighet att kontakta familj eller få hjälp av svenska myndigheter. Han är berövad sina mänskliga rättigheter. Den eritreanska regimen har inte ens bemödat sig att ge honom ett straff – någon rättegång har aldrig ägt rum. 

Dawit Isaaks fall är uppmärksammat i Sverige och internationellt. På pressfrihetsdagen för tre år sedan tog hans dotter Betlehem Isaak emot Unescos pressfrihetspris i hans ställe. Då berättade hon hur det har varit att växa upp utan sin pappa. Hur kan en svensk medborgare och journalist tillåtas sitta frihetsberövad utan rättegång i ett annat land i 20 år? 

Under dessa 20 år har nio svenska utrikesministrar arbetat med fallet. Den tysta diplomatin har inte gett resultat. Tvärtom verkar det ha sänt signalen att ett svenskt medborgarskap väger lätt. 

Kina har följt Eritreas exempel och satt en annan kollega i fängelse mitt framför ögonen på svenska utrikesdepartementet. Den svenska medborgaren och förläggaren Gui Minhai. Trots att Sverige är ett litet land är vi vana att spela en stor roll internationellt. En skev självbild måhända. Nu börjar den självbilden naggas i kanten. Om andra länder kan gömma undan svenska medborgare i fängelser i decennier utan att det får konsekvenser – vad är vi då för ett land? 

Under corona-krisen har saker och ting ändrat proportioner. Frågor som var viktiga innan känns oviktiga nu. Andra saker blir extra viktiga under krisen – som att försvara pressfriheten. Idag är det internationella pressfrihetsdagen. Det är en dag att hylla yttrandefrihetskämpar. 

Vi uppmärksammar Dawit Isaak och Gui Minhai. Vi hoppas att utrikesminister Ann Linde också gör det. Och att den svenska regeringen gör mer för att få dem fria. 


Leif Öbrink, ordförande för stödkommittén Free Dawit Isaak tillsammans med nedan nämnda representanter för mediekampanjen för Dawits frigivning
Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund 
Anisur Rahman, författare och ledamot Sveriges Författarförbund
Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter
Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser 
Anna Gullberg, frilansskribent och ledamot Publicistklubben
Lotta Cramne, stabschef Expressen
Kerstin Brunnberg, journalist och tidigare vd Sveriges Radio
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska Pen
 

Senast ändrad 4 maj 2020