Foto: Journalistförbundet

Journalistförbundet skjuter på avtalsförhandlingar

Publicerad 23 mars 2020

Journalistförbundets och Medieföretagens förhandlingar om nya kollektivavtal i mediebranschen kommer med anledning av coronakrisen att skjutas fram till hösten 2020. Det har parterna kommit överens om i dag, 23 mars.

– Vi har en extrem situation och då är det viktigt att prioritera rätt. Vi måste vi ta ansvar, stötta våra medlemmar och arbeta med tryggheten i den här svåra situationen. Att skjuta på förhandlingarna är det bästa just nu så att vi kan hantera de akuta utmaningar som journalistiken och mediebranschen står inför, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

Nuvarande kollektivavtal kommer att fortsätta gälla till 31 oktober 2020. Avtalen skulle egentligen ha löpt ut 31 mars.

– Vi måste nu förbereda oss på att återuppta förhandlingarna med förnyade krafter i höst, säger Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif och fortsätter:

– Det här innebär bland annat att vi inte kommer ha några löneförhandlingar under våren, utan att vi först till hösten vet hur löneökningarna ska hanteras för våra medlemmar. 

Beslutet går i linje med det som överenskommits mellan industrins fack och arbetsgivare. 

De fem kollektivavtal som ska förhandlas i år rör medlemmar som arbetar inom avtalsområdena dagspress, tidskrift, bemanning, public service och kommersiell etermedia. Förbundets frilansavtal har en löpande giltighetstid och är inte uppe för förhandling.

För mer information, kontakta:
Johan Lif, förhandlingschef Journalistförbundet
08-613 75 28, johan.lif@sjf.se

Senast ändrad 8 april 2020