Foto: Tor Johnsson

Grattis alla vinnare i Årets Bild

Publicerad 21 mars 2020

Bildjournalistiken stod i centrum när fotografer i 18 olika kategorier under lördagen prisades på prisceremonin för Årets Bild. DN-fotografen Roger Turessons bild på Greta Thunberg utsågs till Årets bild. Han utsågs även till årets fotograf.

– Bildjournalistiken har är en sådan central och viktig roll i mediebranschen och år efter år visar de nominerade fotograferna i Årets Bild varför. Med god journalistik gör vi skillnad, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert och tillägger: 

– Ett stort grattis till alla vinnere i Årets Bild. 

Journalistförbundet har sedan lång tid tillbaka ett samarbete med Årets Bild och Pressfotografernas Klubb, PFK, då Journalistförbundet varje år bidrar med 100 000 kronor till prissumman för Årets Bild. Pengarna kommer från upphovsrättsersättning.

– Det här har och är fortsatt ett viktigt samarbete. På det här sättet kan vi som journalistförbund tillsammans med andra organisationer lyfta vikten av bildjournalistik bland våra medlemmar men även andra fotografer, säger Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund. 

Både Ulrika Hyllert och Tomas Backlund skulle ha varit med på prisceremonin, men på grund av coronaviruset fick den publika prisutdelningen i Helsingborg ställas in. Istället fick prisceremonin webbsändas, utan nominerade eller publik på plats. 

– Snyggt fixat av arrangörerna att göra prisceremonin via en webbsändning för att minska smittspridningen. Vi räknar med att vara på plats nästa år, säger Ulrika Hyllert. 

Prisceremonin och en lista med alla vinnare finns att se på aretsbild.se.  
 

Senast ändrad 22 mars 2020