Manifestation: Vi står här för Jamal Khashoggi

Publicerad 2 oktober 2019

– Vi står här för Jamal men även för alla de journalister som är fängslade i Saudiarabien, sa Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert på manifestationen vid Saudiarabiens ambassad i Stockholm för den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

På flera platser i världen hålls manifestationer idag, på dagen ett år efter att journalisten Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Där mördades han och styckades av saudiska agenter.

IFJ, Internationella Journalistfederationen, fördömde snabbt mordet och idag väcker IFJ på nytt sitt krav på en oberoende utredning av vad som hände Jamal Khashoggi och krav på att ställa de ansvariga till svars. På IFJ:s hemsida skriver federationen: 

“Twelve months after Khashoggi’s killing, there are plenty of unanswered questions. Where is his body? Who ordered his killing? Who sent up to 15 Saudi men - a hit squad including a forensic expert - to Istanbul?  Why did the Saudi authorities, including the Crown Prince Mohammed bin Salman, consistently deny any knowledge of Khashoggi's fate and only acknowledged his murder a few weeks after?”

Initiativtagare till manifestationen i Stockholm är Kurdo Baksi och Helena Giertta och anordnas med stöd av oss i Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och tidningen Journalisten. På manifestationen lyfte Ulrika Hyllert det brutala med mordet på Jamal Khashoggi:

”Det är obehagligt att vara journalist i närheten av en saudiarabisk ambassad. För precis ett år sedan gick Jamal Khashoggi in på ett saudiskt konsulat för att aldrig komma ut igen. Han mördades av Saudis regim, beställt av högsta ledningen. De hade knappast tänkt att hela världen skulle känna till detta. Hans fall är så brutalt. Tyvärr är han inte ensam om att dö på grund av sitt yrke som journalist”, sa Ulrika Hyllert. 

I Jamal Khashoggis sista krönika, som publicerades efter hans död i Washington Post där han var kolumnist, skrev han om vikten av yttrandefrihet i arabvärlden. En text som Ulrika Hyllert lyfte fram och läste upp i sitt tal. Texten slutar nämligen med en uppmaning och konkret handling om vad som kan göra. Jamal Khashoggis skrev: 

”Arabvärlden behöver en modern version av de gamla transnationella medierna så medborgare kan hållas informerade om globala händelser. Och desto viktigare, vi behöver skapa en plattform för arabiska röster. Genom skapandet av ett oberoende internationellt forum, avskilt från påverkan av regimers propaganda och hat, så kommer vanliga människor i arabvärlden kunna ta upp det egna samhällets strukturella problem.”

– Ta med er Jamal Khashoggis uppmaning till oss som kan fortsätta kämpa, avslutade Ulrika Hyllert sitt tal på manifestationen.

Senast ändrad 26 februari 2020