Förhandlingarna på Egmont avslutade

Publicerad 16 oktober 2019

I veckan avslutades förhandlingarna om omorganisation på Egmont. Resultatet av förhandlingarna är att 38 redaktionella tjänster försvinner från kontoret i Solna och att enbart chefredaktörer kommer att vara fortsatt anställda på redaktionerna.

–  Det är såklart otroligt tråkigt att så många medlemmar kommer att bli av med jobbet, men efter några veckors förhandlingar kom arbetsgivaren med ett förslag på lösning som medlemmarna tyckte var bra under omständigheterna vilket gjorde att vi kunde avsluta förhandlingarna, säger Åse Harding, ombudsman på Journalistförbundet.

Företagets beslut innebär, utöver att merparten av de redaktionella tjänsterna försvinner från Egmont i Solna, att de tjänster som finns kvar på tidningen Ica-Kurirens redaktion kommer att flyttas till Malmö. I och med att enbart chefredaktörer kommer att vara fortsatt anställda, kommer företaget framöver till stor del att basera sin verksamhet på att köpa in frilansmaterial.

– Att förhandlingarna avslutades redan efter mindre än en månad, trots att det handlade om ett så pass dramatiskt förslag, berodde på att arbetsgivaren erbjöd alla övertaliga bra villkor under uppsägningstiden, säger Åse Harding. 

Förhandlingar kring omorganisationen vad gäller verksamheten i Malmö fortsätter inom kort och det återstår också att slutföra en riskbedömning vad gäller arbetsmiljökonsekvenser av förändringarna.

Senast ändrad 26 februari 2020