Foto: Sara Carlsson

Ja till engagemang för klimatet

Publicerad 23 september 2019

Journalistförbundet strejkar inte för klimatet, men jobbar på andra sätt för en bättre miljö. Förbundet välkomnar också att medlemmar visar sitt engagemang.

Engagemanget i klimatfrågan ökar och Journalistförbundet vill stötta alla goda initiativ, på de sätt vi kan. Vår ordförande Ulrika Hyllert kommer till exempel att delta i Fridays for Futures manifestation i Göteborg på fredag.

Medlemmarna kommer däremot inte tas ut i politisk strejk, och förbundet uppmanar inte medlemmarna till någon form av arbetsnedläggelse. 

Enskild strejk inte tillåten

Du kan inte som enskild medlem gå ut i strejk för klimatet, utan att riskera negativa personliga följder. Däremot: om du kommunicerar med ledning eller chef finns förstås möjlighet att hitta tid för deltagande i fredagens klimataktion. Arbetsgivaren kan ge dig tillstånd att ta ut semester, komp- eller tjänstledighet.

– Vi välkomnar att förtroendevalda och medlemmar visar sitt engagemang. Huruvida det påverkar den journalistiska integriteten är en fråga som måste avgöras i dialog på de olika arbetsplatserna, säger Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet.

Gör miljövänliga val

Journalistförbundet strävar efter att göra verksamheten så miljövänlig och klimatneutral som möjligt. Bland annat genom att välja miljövänligare resor och konferensanläggningar.

– Vi har nyligen omarbetat resepolicyn och utreder andra insatser som vi hoppas ska minska vår klimatpåverkan, säger Johan Lif. 

Journalistförbundets ordförande, Ulrika Hyllert, vill gärna uppmuntra medlemmarna att i det löpande redaktionella arbetet initiera diskussioner om hur man kan göra trovärdig och bra klimatjournalistik. Läs mer om det här.

Här får du tips på 25 klimatsmarta frågor som du kan ställa på ditt jobb.​

Senast ändrad 26 februari 2020