Journalistklubben: Snedfördelning när tjänster förvinner i norr

Publicerad 16 augusti 2019

Journalistklubben på Mittmedia riktar skarp kritik mot ledningen efter att 23 av de 24 journalisttjänster som försvinner finns den norra delen av koncernen. "Vi har från klubbens sida väldigt svårt att förstå Bonnier News argument för den här snedfördelningen, säger journalistklubbens ordförande Johanna Hejdenberg till Journalisten. 

Det var i juni som nya ägarna Bonnier News presenterade sitt förslag på en ny redaktionell organisation för Mittmedia. Redan då kunde journalistklubben se att förslaget var ett dråpslag för tidningarna i Västernorrland.

Förhandlingar har efter semestrarna återupptagits och är nu avslutade i oenighet. Resultatet innebär att det är något färre tjänster som försvinner än vad företag från början ville. Men journalistklubben motsätter sig både nedbemanningen och fördelningen av tjänster. 

– Vi har från klubbens sida väldigt svårt att förstå Bonnier News argument för den här snedfördelningen. Vi har fått ta del av siffror över läsarintäkter, potential i spridningsområdet och så, men vi ser ingen riktig logik eftersom titlar som går bra kan bli av med tjänster medan titlar som går dåligt kan behålla samma bemanning. Vi förstår inte riktigt deras argument, säger Johanna Hejdenberg, Journalistklubbens ordförande på Mittmedia, till Journalisten och tillägger:

– Vi ser inte att till exempel Sundsvall och Västernorrland går så dåligt som man kan tro av det här förslaget. 

Läs hela artikeln på Journalisten.se

Senast ändrad 26 februari 2020