Foto: Kalle Ahlsén

TCO: Släpp Dawit Isaak fri

Publicerad 20 maj 2019

EU och den svenska regeringen måste göra sitt yttersta för att Dawit Isaak och andra samvetsfångar släpps fria. Med den uppmaningen antogs Journalistförbundets motion om Dawit Isaak på TCO:s kongress.  

Motionen antogs av ombud från TCO:s 14 medlemsförbund på kongressen som hölls i Stockholm den 14 maj 2019. I svaret på motionen stod det: 

Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i Eritrea sedan den 23 september 2001. Under sina snart 18 år som frihetsberövad har han inte fått träffa sin familj. Vi i TCO engagerar oss i Dawit Isaaks sak eftersom det handlar om en uppenbar kränkning av mänskliga rättigheter och av yttrande- och pressfriheten.

Yttrandefriheten hotas av stater som försöker tysta journalister och andra som arbetar med det fria ordet. Vi är allvarligt bekymrade för Dawit Isaaks hälsa och uppmanar den eritreanska regeringen att låta honom återvända till Sverige för att återförenas med sin familj och få nödvändig medicinsk behandling.

TCO:s styrelse uppmanar EU och den svenska regeringen att göra sitt yttersta för att Dawit Isaak och andra samvetsfångar släpps fria.
 

Senast ändrad 20 maj 2019