Stödmanifestation: 1 200 dagar sedan Gui Minhai frihetsberövades

Publicerad 23 januari 2019

Stödmanifestation: 1 200 dagar sedan den svenske bokförläggaren Gui Minhai frihetsberövades

Onsdagen den 30 januari 2019 är det 1 200 dagar sedan kinesiska myndigheter kidnappade den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska verksamhet. I två år isolerades han från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt.
 
Exakt två år senare ”frigavs” Minhai och hölls under polisbevakning i staden Ningbo utan möjlighet att lämna Kina trots att han endast är svenske medborgare. Tre månader efter ”frigivningen” kidnappade drygt tio civilklädda regimagenter Gui Minhai som satt med två diplomater på ett tåg i staden Jinan, huvudstad i Shandong-provinsen. Sedan dess den kinesiska diktaturen tvingat Gui Minhai att framträda i statlig tv och fördöma Sverige ifrån ett av de många hemliga underjordiska fängelserna i Kina.
 
För att ge stöd till Gui Minhai anordnas en stödmanifestation onsdagen den 30 januari klockan 12.00 på ABF-Stockholms foajé i Stockholm (Sveavägen 41).

Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och genomförs med stöd av Sveriges Författarförbund, Journalistförbundet, Förläggareföreninegn och ABF-Stockholm.
 
Medverkande:

Björn Wiman kulturchef Dagens nyheter
Grethe Rottböll ordförande i Sveriges Författarförbund
Jonas Nordling ordförande i Journalistförbundet
Helena Giertta chefredaktör Journalisten
Torbjörn Lodén sinolog
Kurdo Baksi författare

med flera
 
För eventuella frågor, kontakta Kurdo Baksi på 073-145 63 15

Senast ändrad 2 mars 2020