Ökning av antalet tillsvidareanställda på Sveriges Radio

Publicerad 15 december 2017

Sveriges Radio har beslutat att öka antalet tillsvidareanställda, det säger vd:n Cilla Benkö i en intervju med tidningen Medievärlden.

Hej Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistklubben på Sveriges Radio, hur ser du på detta beslut?

Jag tolkar beslutet som att Sveriges Radio håller med oss om det vi har jobbat för i många år. Det är första gången jag hör Cilla Benkö prata om detta offentligt och jag är självklart glad att hon uttrycker sig som hon gör. Sådana uttalanden förpliktigar. Det hon säger har varit en process under flera år med många olika beslut där vi som klubb varit väldigt drivande.

Bland annat är en del av ökningen av tillsvidaretjänster en konsekvens av domen i Arbetsdomstolen 2012 där vi vann. Jag är extra glad att Cilla Benkö nämner värdet av att yngre medarbetare inte oavbrutet går in och ut ur företaget och ambitionen att växla konsultkostnader mot tillsvidareanställda.

Men kollegor kommer fortsätta lasas ut, många kommer fortsätta bli besvikna på arbetsgivaren och fortsatt tvingas leva med osäkra anställningar. Detta trots att det idag är svårt att rekrytera vikarier utanför Stockholm.

De här besluten är ett litet steg på vägen mot att bromsa LAS-karusellen som präglat Sveriges Radio under så lång tid, och kommer efter ett långt arbete från medlemmarnas sida under parollen ”vem tjänar på otrygga jobb”. Sveriges Radio är tyvärr fortfarande en arbetsgivare som lasar ut folk i alldeles för hög utsträckning och vi kommer att fortsätta vårt arbete för tryggare anställningar för fler journalister.

Läs intervjun med Cilla Benkö i Medievärlden.

Senast ändrad 5 mars 2020