Hamza Yalcin måste få komma hem

Publicerad 29 september 2017

Den svenske författaren och journalisten Hamza Yalcin har suttit fängslad i Barcelona i nästa två månader. Nu är han släppt, men bara under villkor att han inte lämnar Spanien.

– Det är såklart glädjande att Hamza Yalcin släpps ur fängelset, men nu måste han få komma hem till sin familj i Sverige, säger Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet.

Det var efter att Turkiet efterlyst honom via Interpol som Hamza Yalcin greps på flygplatsen i Barcelona den 3 augusti. Hamza Yalcin har levt i Sverige sedan 1984 och är redaktör för en tidskrift som är kritisk mot den turkiska regimen.

– Det är orimligt att en svensk medborgare inte ska kunna rikta kritik mot regimen i Turkiet utan att riskera att hamna i fängelse när hon eller han korsar landsgränser inom EU, säger Jonas Nordling.

Journalistförbundet har tidigare uppmanat den svenska regeringen att agera.

– Vi förutsätter att regeringen nu gör allt för att spanska myndigheter snabbt ska besluta om att avvisa begäran om utlämning till Turkiet, säger Jonas Nordling.

Det finns över 150 journalister på EFJ:s lista över personer som sitter fängslade i Turkiet. Skicka gärna ett vykort till kollegor som sitter fängslade i Turkiet. Vykortskampanjen är ett initiativ från det turkiska journalistförbundet, TGS, Europeiska journalistfederationen, EFJ och Internationella journalistfederationen, IFJ. Adresser och mer info finns här.

Send a postcard to jailed journalists in Turkey (europeanjournalists.org)

För mer information, kontakta:
Tove Carlén, jurist Journalistförbundet, 070-267 65 77
Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, 070-786 84 33

Senast ändrad 6 mars 2020