Journalistförbundet stämmer Östgöta Media

Publicerad 12 juni 2017

I höstas sades Journalistförbundets medlem Mikael Strand upp, efter drygt 33 år på Norrköpings Tidningar. Journalistförbundet menar att uppsägningen varit felaktig och lämnade i fredags, den 9 juni, in en stämningsansökan mot Östgöta Media till Arbetsdomstolen.

− Så här får det inte gå till. Vi har försökt lösa detta genom förhandlingar, men när arbetsgivaren inte respekterar de lagar och regler som finns måste Journalistförbundet ta kampen för sina medlemmars rätt, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

När Östgöta Media i samband med en omorganisation hösten 2016 beslutade att inte längre ha några anställda fotografer ville man säga upp även Mikael Strand, trots att han har både journalistutbildning från Göteborgs universitet och erfarenhet av arbete som bland annat lokalreporter.

Östgöta Media hävdade i förhandling att Strand saknade tillräckliga kvalifikationer för att omplaceras till någon av de lediga tjänster som fanns vid tiden för uppsägningen och man menade även att han saknade tillräckliga kvalifikationer för alla tjänster under honom i turordningen. Företaget menar att Strand inte har den grundläggande journalistiska kompetensen som krävs för att jobba som journalist på Östgöta Media 2017.

Journalistförbundet menar tvärtom att Strand uppfyller de krav som ställs i den nya organisationen och att han därmed skulle ha omplacerats i första hand till en ledig tjänst och i andra hand till någon av tjänsterna under honom i turordningen. De tjänster medlemmen har gjort anspråk på är bland andra lokalreporter, print- och onlinereporter, samt webbredaktör och videoreporter.

Lokal och central förhandling om turordning avslutades i oenighet och Mikael Strand sades upp i slutet av november 2016. Efter det har även lokal och central förhandling om felaktig uppsägning hållits utan att parterna har kunnat enas. Därför stämmer Journalistförbundet nu Östgöta Media i Arbetsdomstolen.

Senast ändrad 6 mars 2020