Jacob Lapidus – ny kommunikationsansvarig på Journalistförbundet

Publicerad 16 januari 2017

Hej Jacob Lapidus, som i förra veckan började arbeta som kommunikationsansvarig på Journalistförbundet.

Vad ska du göra på Journalistförbundet?
– Förbundets kommunikation kommer att vara mitt ansvar. Tjänsten som kommunikationsansvarig kombinerar strategiskt arbete och arbetsledning med operativt arbete. Just nu sätter jag mig in i verksamheten och ser över kommunikationsstrategin.

Huvudfrågan är hur vi ska bli fler medlemmar som ju är viktigt av många skäl. Både för den enskilde journalistens situation i arbetslivet och för att förbundet ska kunna representera yrkeskåren och skapa positiva förändringar för hela kollektivet.

Vem är du?
– Jag är 37 år och bor i Gröndal, där jag också är uppvuxen, med min fru och våra tre döttrar. Min fritid har utöver vänner och familj de senaste åren mest handlat om löpning. Efter att jag blev färdig civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm har jag i drygt tio år arbetat med kommunikation. Först sju år i PR-branschen, på Gullers Grupp och Patriksson Communication, och 2014 till 2016 som ansvarig för digital kommunikation på Unionen.

Min kompetens inom kommunikationsområdet är bred, även om min spets ligger inom digital kommunikation. Jag har jobbat med väldigt kommersiell PR för modeföretag, digitala strategier för stora myndigheter och opinionsbildning för intresseorganisationer. På Journalistförbundet tror jag att alla dessa erfarenheter kommer att bli nyttiga!

Vilka utmaningar finns i att kommunicera med målgruppen journalister?
– Journalistförbundet är både ett yrkes- och fackförbund. Och de medlemsundersökningar som jag sett visar att även om yrkesfrågorna är viktiga så ligger traditionellt fackliga frågor som lön, anställningstrygghet, arbetstid och stress i topp på listan över det som medlemmarna vill att förbundet arbetar med att förbättra. Journalister är smarta och kritiska så förbundets kommunikation kring dessa frågor behöver vara väldigt relevant, arbetsplatsnära och, tror jag – få mottagaren att känna sig smart. Att vara med i förbundet ska kännas smart, eftersom det är smart.

Kontakta Jacob:
jacob.lapidus@sjf.se
076-164 39 59

Senast ändrad 6 mars 2020