Avtalsfrågor överlämnade till avtalsdelegationen

Publicerad 20 januari 2017

Journalistförbundets avtalskonferens överlämnade under onsdagen de frågor och områden som de vill att förbundets avtalsdelegation prioriterar i årets avtalsrörelse.

− 115 förtroendevalda har diskuterat sig fram till vilka krav som är viktiga att driva i avtalsrörelsen. Många journalisters arbetssituation är pressad och det märks. Prioriterade frågor som överlämnades till avtalsdelegationen var bland annat arbetstidsförkortning, reglering av gränslöst arbete, bättre ersättningar för obekväm arbetstid och förbättrade möjligheter till återhämtning, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Inom public service-området var bättre regleringar för programanställda och ökad anställningstrygghet två av de viktigaste frågorna som överlämnades till avtalsdelegationen.

Nästa steg är att avtalsdelegationen samlas för att fastställa avtalskraven, och sedan utbyta avtalskrav med motparten i avtalsförhandlingarna, Medieföretagen. Datum för kravväxling blir troligtvis under andra halvan av februari.

Avtalsdelegationen består av förbundsstyrelsens tolv ledamöter och de tio avtalsdelegerade som valdes under förbundets avtalskonferens den 18 januari på Djurö utanför Stockholm.

Avtalsdelegationen vald

Läs mer om Journalistförbundets avtalskonferens:

Nu inleds 2017 års avtalsrörelse

För mer information kontakta:
Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, 070-786 84 33
Johan Lif, förhandlingschef Journalistförbundet, 072-721 51 00

Senast ändrad 6 mars 2020