Foto: Journalistförbundet

Kreativitetsstipendium i Dalarna

Stipendiet består av att under en eller två sammanhängande veckor fritt få disponera en stuga med självhushåll på en gård i Bonäs utanför Mora. I stipendiet ingår också ett rese- och omkostnadsstipendium på 5 000 kronor. Ersättning för eventuellt inkomstbortfall ingår däremot inte. Sista ansökningsdag var den 28 maj 2021.

Bo i en av de längsta radbyarna i Europa

Den fristående stugan ligger på en dalagård i Bonäs, cirka en mil norr om Mora. I ett annat hus på gården bor ägarna Sandra och Lars och deras två döttrar. Här bor du i en naturnära och lugn miljö.

Stugan är cirka 60 kvm och har två våningar. Här finns plats för upp till tre personer. Husdjur är inte tillåtna. Ett fullt utrustat kök med kylskåp, frys, diskmaskin, mikro, kaffebryggare. Det finns också en tvättmaskin. Huset har egen toalett och dusch.

  • Lakan, påslakan, handdukar finns men inga förbrukningsvaror (diskmedel, shampoo med mera)
  • Cyklar finns att låna (men inte hjälm) 
  • Cykelkärra finns också att låna
  • Grill finns men inte tillbehör
  • Huset är inte tillgänglighetsanpassat

Stugan kallas "Hemma hos Mait" och här kan du se mer: 
Facebook @hemmahosmait, Instagram @hemmahosmait

Här kan du se bilder på stugan samt tips på vad man kan göra kring Bonäs. 

I Bonäs finns inga restauranger eller affärer så mat handlas närmast i Mora.

Stugan hyrs ut hela året men Journalistförbundet disponerar dessa veckor:

Vecka 34 – 43 (23 augusti-31 oktober)
Vecka 45 – 47 (8 november-28 november)

Du väljer 1 eller 2 veckor.
Bytesdagar är på måndagar. Du checkar in måndag efter lunch och checkar ut senast måndag förmiddag.

Tänk på att noga ange vilken/vilka veckor du vill söka för. Du kan, om du vill, ange upp till tre olika alternativ som rangordnas i fallande ordning. Detta kan underlätta för att få boende om det är många som söker samma veckor.

Ta sig dit

Taxi från Mora tar cirka 12 minuter. 
Bil går att hyra i Mora (Eurocar, Hertz, Sixt). 
Buss 322 stannar väldigt nära gården. Hållplats: Torkstugevägen. Biljett köps i Dalatrafiks app. Bussen åker från järnvägsstationen i Mora.

Behörig att söka

Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren har haft 
1) texter och/eller bilder publicerade i svenska tidningar eller tidskrifter (dvs tryckta); eller 
2) bilder publicerade i svenska böcker; eller
3) texter och/eller bilder upplagda/publicerade på svenska webb-platser.  

Observera att inslag med ljud eller rörliga bilder – sändningar i radio/tv eller rörliga inslag upplagda på webben – inte ingår. 

Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier.
Stipendiemedlen kommer från kopierings/-upphovsrättsersättningar från Bonus Copyright Access. (Mer information om Bonus Copyright: bonuscopyright.se)

Tv-produktion/radio-produktioner är inte behörighetsgivande på grund av att vi inte har några pengar från föreningen Copyswede att dela ut, som är den organisation som i detta fall som representerar etermedier (Mer information om CopySwede: www.copyswede.se) Men om du ändå någon gång under de senaste tre åren har publicerat dig enligt publicitetskravet när det gäller text och bild så är du behörig att söka. Var noga att ange under punkten ”Publicerad i” var och när du senast var publicerad i print.

Pengarna är ersättning för användande av upphovsrättsligt skyddade texter och/eller bilder. Det är därför som upphovsrättsliga lagar och regler avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier.

Ej medlem i Journalistförbundet men i en annan organisation

Om du inte är medlem i Journalistförbundet men i någon av organisationerna Författarförbundet, Konstnärernas Riksorganisation (KRO), Svenska tecknare, Bildleverantörernas förening (BLF) eller Svenska Fotografers Förbund (SFF) kan du inte söka Journalistförbundets stipendier. Men du kan då vända dig till din egen organisation och se vilka möjligheter du har att söka stipendier där.

Övriga som inte är medlemmar i Journalistförbundet kan söka förbundets stipendier under förutsättning att man uppfyller sökkriterierna.

Eventuella frågor kring stipendiet besvaras av Justus Bennet (som själv bor på Öland) Tel: 08-613 75 03 eller av Cecilia Berg Tel: 08-613 75 36 eller per e-post: stipendier@sjf.se.

Den som tilldelas stipendiet får besked via e-post samt att namnet publiceras på Journalistförbundets samt tidningen Journalistens hemsida.

För sent inkomna eller ofullständigt ifyllda ansökningar beaktas inte.

Sök stipendiet

Sista ansökningsdag var den 28 maj 2021.

Våra stipendier är väldigt eftersökta därför prioriterar vi sökanden som inte tidigare fått Journalistförbundets stipendier.  

Eventuella frågor om stipendiet besvaras av Cecilia Berg 08 – 613 75 36 eller per e-post: stipendier@sjf.se

De som får stipendiet får besked via mejl och namnen publiceras på www.sjf,se, i tidningen Journalisten och deras hemsida. 

För sent inkomna eller ofullständigt ifyllda ansökningar beaktas inte.

Senast ändrad 24 september 2021