Kreativitetsstipendier – Inspireras i Aten

Stipendiet består av att under två veckor fritt få disponera ett rum i Ariane Wahlgrens författarhus i Aten under tiden 2 juli–31 december 2018. Sista ansökningsdag var den 8 februari 2018.

I stipendiet ingår också ett rese- och omkostnadsstipendium på 10 000 kr. Ersättning för eventuellt inkomstbortfall ingår däremot inte.

Huset ligger i stadsdelen Koukaki i närheten av Akropolis och vid foten av den gröna pinjeoasen Filopappos kulle. Villan består av fyra rum och kök, badrum, trädgård och terrass. Sveriges Författarförbund och Svenska Journalistförbundet disponerar var sitt stipendierum. Ett av rummen kan användas som gästrum och hyrs ut av Författarförbundet. På den övre terrassen kan du sitta under en skyddande pergola och blicka ut över Akropolis. En grill finns för stipendiaternas förfogande. Huset inte är tillgänglighetsanpassat. Under vintermånaderna kan det behövas en varm tröja och varmt på fötterna (husen i Grekland inte är lika bra isolerade som i Sverige).

Stipendiaten har eget rum och delar övriga utrymmen med Författarförbundets stipendiat.

Resan till Aten bokar och betalar stipendiaten själv. Måndagar är både ankomst- och avresedagar.

Behörig att söka

Stipendiemedlen kommer huvudsakligen från kopierings-/upphovsrättsersättningar från Bonus Copyright Access, samt i liten del från CopySwede. Pengarna är ersättning för användande av upphovsrättsligt skyddade texter och/eller bilder, och i liten del från kopiering av tv-program.

Det är därför som upphovsrättsliga regler avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier.

Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren haft texter och/eller bilder publicerade i svenska tryckta tidningar eller tidskrifter, eller haft bilder publicerade i svenska böcker och alla som medverkat i produktioner av svenska tv-program som sänts i SVT, TV4 AB, TV3 och Kanal 5.

Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande för behörighet att söka Journalistförbundets stipendier är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier.

Sök stipendiet

Fyll i ansökningsformuläret med motivering om varför du söker stipendiet. På blanketten skriver du numret på den eller de tidsperioder som passar dig bäst. Exempel: Ange Nr 2 om du väljer tiden den 16 juli – 30 juli, Nr 8 för tiden 8 oktober – 22 oktober…

1. 2 juli – 16 juli
2. 16 juli – 30 juli
3. 30 juli – 13 augusti
4. 13 augusti – 27 augusti
5. 27 augusti – 10 september
6. 10 september – 24 september
7. 24 september – 8 oktober
8. 8 oktober – 22 oktober
9. 22 oktober – 5 november
10. 5 november – 19 november
11. 19 november – 3 december
12. 3 december – 17 december
13. 17 december – 31 december

Sista ansökningsdag var den 8 februari 2018.

Saknar du lösenord?

Om du som medlem saknar eller har glömt ditt lösenord kan du beställa ett nytt genom att klicka på ”Logga in” uppe till höger, och sedan på ”Beställ lösenord”. Ange sedan ditt personnummer (10 siffror utan bindestreck) och den e-postadress som är registrerad i medlemsregistret. Tryck sedan på ”Skicka” så får du ett nytt lösenord skickat till den e-postadressen.

För sent inkomna eller ofullständigt ifyllda ansökningar beaktas inte.

Våra stipendier är väldigt eftersökta därför prioriterar vi sökanden som inte tidigare fått Journalistförbundets stipendier.

Eventuella frågor om stipendiet besvaras av Cecilia Berg 08 – 613 75 36 eller per e-post: stipendier@sjf.se

Den som får stipendiet underrättas per brev eller mejl och namnen publiceras på www.sjf.se och i tidningen Journalisten.