Kreativitetsstipendier – inspireras i Aten

Publicerad 14 maj 2018

Stipendiet består av att under två veckor fritt få disponera ett rum i Ariane Wahlgrens författarhus i Aten under tiden 31 december 2018–3 juli 2019.

I stipendiet ingår också ett rese- och omkostnadsstipendium på 10 000 kronor. Ersättning för eventuellt inkomstbortfall ingår däremot inte.

Huset ligger i stadsdelen Koukaki i närheten av Akropolis och vid foten av den gröna pinjeoasen Filopappos kulle. Villan består av fyra rum och kök, badrum, trädgård och terrass. Sveriges Författarförbund och Svenska Journalistförbundet disponerar var sitt stipendierum. Ett av rummen kan användas som gästrum och hyrs ut av Författarförbundet. På den övre terrassen kan du sitta under en skyddande pergola och blicka ut över Akropolis. En grill finns för stipendiaternas förfogande. Huset inte är tillgänglighetsanpassat. Under vintermånaderna kan det behövas en varm tröja och varmt på fötterna (husen i Grekland inte är lika bra isolerade som i Sverige).
 
Stipendiaten har eget rum och delar övriga utrymmen med Författarförbundets stipendiat.

Resan till Aten bokar och betalar stipendiaten själv. Måndagar är både ankomst- och avresedagar. 

Behörig att söka 

Stipendiemedlen kommer huvudsakligen från kopierings-/upphovsrättsersättningar från Bonus Copyright Access, samt i liten del från CopySwede. Pengarna är ersättning för användande av upphovsrättsligt skyddade texter och/eller bilder, och i liten del från kopiering av tv-program.

Det är därför som upphovsrättsliga regler avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier. 

Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren haft texter och/eller bilder publicerade i svenska tryckta tidningar eller tidskrifter, eller haft bilder publicerade i svenska böcker och alla som medverkat i produktioner av svenska tv-program som sänts i SVT, TV4 AB, TV3 och Kanal 5. 

Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande för behörighet att söka Journalistförbundets stipendier är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier. 

Sök stipendiet

Sista ansökningsdag var den 27 september 2018. 

För sent inkomna eller ofullständigt ifyllda ansökningar beaktas inte.

Våra stipendier är väldigt eftersökta därför prioriterar vi sökanden som inte tidigare fått Journalistförbundets stipendier.  

Eventuella frågor om stipendiet besvaras av Cecilia Berg 08-613 75 36 eller per e-post: stipendier@sjf.se

Den som får stipendiet underrättas per brev eller mejl och namnen publiceras här på hemsidan och i tidningen Journalisten.

Här kan ni se bilder från Ariane Wahlgrens hus i Aten:

Bougainvilleprydd entré

Bougainvilleprydd entré.

Drakougatan 44

Drakougatan 44.

Innergården från ovan

Innergården från ovan.

Innergården

Innergården.

Takterassen

Från takterassen.

Journalistförbundets rum

Journalistförbundets rum.

Rummet och uteplatsen

Rummet och uteplatsen.

Läsrummet

Läsrummet.

Foto: David Dahmen

Senast ändrad 28 september 2018