Kreativitetsstipendier – inspireras i Aten

Stipendiet består av att under två veckor fritt få disponera ett rum i Ariane Wahlgrens författarhus i Aten under tiden 13 januari–29 juni 2020. Sista ansökningsdag var den 19 september 2019.

I stipendiet ingår också ett rese- och omkostnadsstipendium på 10 000 kronor. Ersättning för eventuellt inkomstbortfall ingår däremot inte.

Huset ligger i stadsdelen Koukaki i närheten av Akropolis och vid foten av den gröna pinjeoasen Filopappos kulle. Villan består av fyra rum och kök, badrum, trädgård och terrass. Sveriges Författarförbund och Svenska Journalistförbundet disponerar var sitt stipendierum. Ett av rummen kan användas som gästrum och hyrs ut av Författarförbundet. På den övre terrassen kan du sitta under en skyddande pergola och blicka ut över Akropolis. En grill finns för stipendiaternas förfogande. Huset inte är tillgänglighetsanpassat. Under vintermånaderna kan det behövas en varm tröja och varmt på fötterna (husen i Grekland inte är lika bra isolerade som i Sverige).
 
Stipendiaten har eget rum och delar övriga utrymmen med Författarförbundets stipendiat.

Resan till Aten bokar och betalar stipendiaten själv. Måndagar är både ankomst- och avresedagar. 

Behörig att söka 

Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren har haft texter och/eller bilder publicerade i svenska tryckta tidningar eller tidskrifter, eller haft bilder publicerade i svenska böcker. 
Observera att webbpubliceringar eller enbart medverkan i radio och tv inte ingår i ovanstående behörighetskrav.

Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier.

Stipendiemedlen kommer huvudsakligen från kopierings- och upphovsrättsersättningar från Bonus Copyright Access, för kopiering av texter/bilder, samt till mindre del från upphovsrättsersättningar från Copyswede (tv-program).

För närvarande finns det dock inga pengar från Copyswede att dela ut. Vilket innebär att medverkan i TV-produktion inte är behörighetsgivande. Men om du ändå någon gång under de senaste tre åren har publicerat dig enligt publicitetskravet när det gäller text och bild så är du behörig att söka. Var noga att ange under punkten ”Publicerad i” var och när du senast var publicerad i print. 

Ej medlem i Journalistförbundet

Om du inte är medlem i Journalistförbundet men i någon av organisationerna Författarförbundet, Konstnärernas Riksorganisation (KRO), Svenska tecknare, Bildleverantörernas förening (BLF) eller Svenska Fotografers Förbund (SFF) kan du inte söka Journalistförbundets stipendier. Men du kan då vända dig till din egen organisation och se vilka möjligheter du har att söka stipendier där.

Övriga som inte är medlemmar i Journalistförbundet kan söka förbundets stipendier under förutsättning att man uppfyller sökkriterierna.

Sök stipendiet

Sista ansökningsdag var den 19 september 2019.

Eventuella frågor om stipendiet besvaras av Cecilia Berg 08-613 75 36 eller per e-post: stipendier@sjf.se

Den som får stipendiet underrättas per brev eller mejl och namnen publiceras här på hemsidan och i tidningen Journalisten.

Här kan ni se bilder från Ariane Wahlgrens hus i Aten:

Bougainvilleprydd entré

Bougainvilleprydd entré.

Drakougatan 44

Drakougatan 44.

Innergården från ovan

Innergården från ovan.

Innergården

Innergården.

Takterassen

Från takterassen.

Journalistförbundets rum

Journalistförbundets rum.

Rummet och uteplatsen

Rummet och uteplatsen.

Läsrummet

Läsrummet.

Foto: David Dahmen

Senast ändrad 20 september 2019