Foto: Olle Wilöf

Kreativitetsstipendier – inspireras i Aten

Stipendiet består av att under två veckor fritt få disponera ett rum eller terasslägenheten i Ariane Wahlgrens författarhus i Aten.

Sista ansökningsdag är den 13 februari 2020.

I stipendiet ingår också ett rese- och omkostnadsstipendium på 5 000 kronor. Ersättning för eventuellt inkomstbortfall ingår däremot inte.

Huset ligger i stadsdelen Koukaki i närheten av Akropolis. Villan består av fyra rum och kök, badrum, trädgård och terrass. Sveriges Författarförbund och Svenska Journalistförbundet disponerar var sitt stipendierum. 

Gemensamma utrymmen är ett vardagsrum med matsalsbord, bibliotek och tv. Stipendiaterna delar badrum med dusch, toalett och tvättmaskin. Terrassen vid ingången samt den övre stora terrassen, från vilken man ser Akropolis, är också gemensamma utrymmen. Stipendiaterna idkar självhushåll. Tillgång till Internet och skrivare finns i huset, men ingen dator. Huset är inte tillgänglighetsanpassat.

Vi kan nu även utlysa sex vistelsestipendier till den lilla tvårumslägenheten på den övre terrassen i Ariane Wahlgrens hus 

Även här ingår ett rese- och omkostnadsstipendium på 5 000 kronor. Ersättning för eventuellt inkomstbortfall ingår däremot inte.

Lägenheten är 29 m² stor och består av sovrum, vardagsrum, fullt utrustat kök och badrum med dusch och toalett. Den är utrustad med skrivare men däremot ingen dator. Wifi finns.

Sveriges Författarförbund och Läromedelsförfattarna hyr terrasslägenheten under fyra månader per år vardera och utser samma antal stipendiater som Journalistförbundet.

Resan till Aten bokar och betalar stipendiaten själv. Måndagar är både ankomst- och avresedagar. 

Behörig att söka

Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren har haft texter och/eller bilder publicerade i svenska tryckta tidningar eller tidskrifter, eller haft bilder publicerade i svenska böcker. 

Observera att webbpubliceringar eller enbart medverkan i radio och tv inte ingår i ovanstående behörighetskrav. 
Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier.

Stipendiemedlen kommer huvudsakligen från kopierings- och upphovsrättsersättningar från Bonus Copyright Access, för kopiering av texter/bilder, samt till mindre del från upphovsrättsersättningar från Copyswede (tv-program).

För närvarande finns det dock inga pengar från Copyswede att dela ut. Vilket innebär att medverkan i Tv-produktion inte är behörighetsgivande. Men om du ändå någon gång under de senaste tre åren har publicerat dig enligt publicitetskravet när det gäller text och bild så är du behörig att söka. Var noga att ange under punkten ”Publicerad i” var och när du senast var publicerad i print. 

Ej medlem i Journalistförbundet 

Om du inte är medlem i Journalistförbundet men i någon av organisationerna Författarförbundet, Konstnärernas Riksorganisation (KRO), Svenska tecknare, Bildleverantörernas förening (BLF) eller Svenska Fotografers Förbund (SFF) kan du inte söka Journalistförbundets stipendier. Men du kan då vända dig till din egen organisation och se vilka möjligheter du har att söka stipendier där.

Övriga som inte är medlemmar i Journalistförbundet kan söka förbundets stipendier under förutsättning att man uppfyller sökkriterierna.

Sök stipendiet

Fyll i ansökningsformuläret med motivering om varför du söker stipendiet. Var noga med att ange vart och när du är publicerad i print. På blanketten skriver du numret på den eller de tidsperioder som passar dig bäst samt om det gäller stipendierummet eller terasslägenheten. Exempel: Ange Nr 1 stipendierummet om du väljer tiden den 29 juni -13 juli, Nr 1 terasslägenheten för tiden 4 maj – 18 maj osv. 

Sök stipendierummet: 

1. 29 juni–13 juli 
2. 13 juli–27 juli
3. 27 juli–10 augusti
4. 10 augusti–24 augusti
5. 24 augusti–7 september
6. 7 september–21 september
7. 21 september–5 oktober
8. 5 oktober–19 oktober
9. 19 oktober–2 november
10. 2 november–16 november
11. 16 november–30 november
12. 30 november–14 december
13. 14 december–28 december
    
Sök terasslägenheten:

1. 4 maj–18 maj
2. 18 maj–1 juni
3. 27 juli–10 augusti
4. 10 augusti-24 augusti
5. 19 oktober–2 november
6. 2 november–16 november 

Klicka på knapparna längst ner på sidan (nedanför bilderna) för att komma till formulär för att fylla i och skicka in din ansökan. Den ena knappen är för dig som är medlem med BankID. Den andra är för icke-medlemmar eller medlemmar utan BankID.

Sista ansökningsdag är den 13 februari 2020. Våra stipendier är väldigt eftersökta därför prioriterar vi sökanden som inte tidigare fått Journalistförbundets stipendier.  

Eventuella frågor om stipendiet besvaras av Cecilia Berg 08 – 613 75 36 eller per e-post: stipendier@sjf.se

Den som får stipendiet underrättas per mejl och namnen publiceras här på hemsidan och i tidningen Journalisten. 

För sent inkomna eller ofullständigt ifyllda ansökningar beaktas inte.

Här kan ni se bilder från Ariane Wahlgrens hus i Aten:

Ariane Wahlgrens hus
Foto: Olle Wilöf

 

Ariane Wahlgrens hus utanför
Foto: Författarförbundet

 

Ariane Wahlgrens hus Journalistförbundets rum
Foto: David Dahmen

 

Ariane Wahlgrens hus terass pergola
Foto: Författarförbundet

 

Ariane Wahlgrens hus vardagsrum
Foto: Anette Rydén

 

Senast ändrad 21 januari 2020