Foto: Theresia Viska

Almedalen 2019

Journalistförbundet närvarar under Almedalsveckan för att opinionsbilda och skapa förändring i frågor som är viktiga för medlemmarna i förbundet.

Det gör vi genom att arrangera egna seminarier, delta i andra aktörers arrangemang, och driva kampanjer. Företrädare för Journalistförbundet träffar också personer från politiken, företag, andra organisationer, myndigheter och inte minst medlemmar som också är i Visby under Almedalsveckan.

Våra arrangemang

Journalistförbundet genomför flera arrangemang under Almedalsveckan i Visby. Några i helt egen regi och andra tillsammans med andra arrangörer.

Länkskatt och fulavtal – vad händer efter upphovsrättsdirektivet?

Måndag 1 juli 10:00-10:45, TCO-landet, Strandgatan 19

Debatten gick het inför vad som till sist blev ett ja till EU:s upphovsrättsdirektiv. Men vad händer nu? Vad behöver göras nu och hur direktivet påverkar dig som journalist och upphovsrättsperson?

Medverkande:

  • Tomas Backlund, vice ordförande Journalistförbundet
  • Olle Wilöf, upphovsrättsjurist, Journalistförbundet
  • Sanna Wolk, professor Uppsala universitet/IP-chef Cirio
  • Lars Hjälmered, ordförande Näringsutskottet (M)
  • Anna Sibinska, ledamot Kulturutskottet (MP) 
  • Petteri Flanagan Karttunen, moderator, Journalistförbundet

Arrangör: Journalistförbundet. Läs mer (almedalsveckan.info)

Kan bristande språkkunskap bli ett hot mot journalistiken?

Tisdag 2 juli 15:00-15:45, TCO-landet, Strandgatan 19

I Sverige har arabiskan klättrat till att vara landets andra största modersmål, redaktioner möter upp med journalistik på fler språk och mångfald har för vissa medieägare blivit en fråga om trovärdighet och ekonomisk hållbarhet. Men går det tillräckligt fort?

Samhället och medierna behöver journalister med alla slags erfarenheter och bakgrund. Vi måste vara relevanta för den publik vi har i Sverige. Att besitta språkkunskaper har alltid varit en viktig nyckel för detta. Men hur ser det ut på redaktionerna och i mediebranschen? Välkommen till ett samtal om hur mångfalden av språk i praktiken gjort skillnad för journalistiken och hur fack, arbetsgivare och journalister kan arbeta framöver för att se till att kompetensen finns tillgänglig. En del av samtalet kommer att ske på arabiska.

Medverkande:

  • Amr Bitar, Moderator, Journalistförbundets intresseförening för nyanlända journalister
  • Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
  • Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent, Sveriges Radio
  • Hanna Rydén, utrikeskorrespondent, Göteborgs-Posten

Arrangör: Journalistförbundet, samarrangerat med Journalistförbundets intresseförening för nyanlända journalister. Läs mer (almedalsveckan.info)

Hur gör vi de otrygga jobben tryggare?

Onsdag 3 juli 10:00-10:45, TCO-landet, Strandgatan 19

Har du jobbet kvar efter föräldraledigheten? Fick du betalt för alla timmars jobb? Kan du vara sjuk? Det är vanliga frågor i kultur- och mediebranschen för en stor del av medarbetarna som frilansar eller är visstidsanställda, eller är en kombination av dessa. Hur kan vi tillsammans öka tryggheten?

Nya svåra frågeställningar uppstår dessutom hela tiden för den enskilde, men även för den fackliga organisationen på en otrygg arbetsmarknad. Bland annat ser vi hur trygghetssystemen inte hänger med. Till och med statsministern tog upp kulturskapares ekonomiska trygghet i regeringsförklaringen, men vad behöver egentligen göras? Välkommen till ett samtal där vi fokuserar på hur kultur- och mediebranschen påverkas när arbetsvillkoren förändras och hur fackförbund och arbetsgivare kan arbeta gemensamt för att otrygga jobb ska bli tryggare.

Medverkande:

  • Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
  • Joel Botnen Diamant, ombudsman, Musikerförbundet
  • Ulf Dernevik, politisk sakkunnig hos kulturminister Amanda Lind
  • Per Strömbäck, talesperson Dataspelsbranschen
  • Victoria da Silva, moderator, Journalistförbundet Frilans

Arrangör: Journalistförbundet. Läs mer (almedalsveckan.info)

Hur vässar vi miljöjournalistiken utan att hamna i aktivistfällan?

Onsdag 3 juli 11:00-12:15, TCO-landet, Strandgatan 19

Miljö- och klimatjournalistik blir allt viktigare i svenska medier. Men hur lyfter vi den så att den blir ännu vassare? Behövs särskild kompetens, eller räcker det att vara grävare? En kunnig panel diskuterar miljöjournalistikens betydelse.

Medverkande:

  • Helena Giertta, moderator, Journalisten
  • Jenny Stiernstedt, reporter och redaktör, Di Hållbart näringsliv
  • Malin Crona, tf chefredaktör, Sveriges Natur
  • Magnus Alselind, redaktionschef, Expressen

Arrangör: JournalistenLäs mer (almedalsveckan.info)

Kontakt: Helena Giertta, chefredaktör, VD och ansvarig utgivare, Journalisten

Tio år med FRA – vart tog kritikerna vägen?

Onsdag 3 juli 14:00-14:45, TCO-landet, Strandgatan 19

Det har gått tio år sedan den hårt kritiserade FRA-lagstiftning trädde i kraft. Då gick debatten varm, många unga demonstrerade mot FRA och paralleller drogs till Stasis arkiv. Sedan dess har kritiken tystnat och möjligheterna för FRA att bedriva signalspaning utvidgats. Vart tog kritikerna vägen?

Införandet av FRA-lagen fick hård kritik för att bland annat vara ett allvarligt ingrepp i den personliga integriteten och ett hot mot både meddelarfriheten och källskyddet. Bland kritikerna hörde bland andra Jason Diakité, Annie Lööf och Fredrick Federley. Till en början var det bara regeringen och försvarsmakten som fick inrikta signalspaningen. Men 2013 ändrades reglerna så att även SÄPO och polisen fick inrikta spaningen. Regeringens nästa steg är att ge polisen tillgång till uppgifter från signalspaning, även om det pågår en förundersökning om det som signalspaningen gäller. Det som var otänkbart för bara tio år sedan passerar alltså idag riksdagen utan större protester. Vad har uppgifterna använts till och finns det överhuvudtaget någon kritik kvar idag?

Medverkande:

  • Hanna Nyberg, ordförande Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp
  • Magnus Andersson, partiledare Piratpartiet
  • Marcus Jerräng, chefredaktör Computer Sweden, CIO Sweden, Techworld, IDG.se
  • Rasmus Ling, ledamot Justitieutskottet, Miljöpartiet. 
  • Tove Carlén, moderator, jurist Journalistförbundet

Arrangör: Journalistförbundet. Läs mer (almedalsveckan.info)

 

Journalistförbundets företrädare deltar även i följande arrangemang (fler kan tillkomma):

Journalister och kommunikatörer – en dynamisk duo?

Måndag 1/7 11:00-12:00, Best Western Strand Hotel, Strandgatan 34. Vice förbundsordförande Tomas Backlund deltar. Arrangör: Cision Sverige. Läs mer (almedalsveckan.info)

Ändrade mediegrundlagar – ska bara överheten ha tillgång till offentliga rättsdatabaser?

Onsdag 3/7 15:00-15:45, Hamnplan, H235. Förbundsordförande Ulrika Hyllert deltar. Arrangör: Säkerhetspolitisk Arena, Verifiera AB. Läs mer (almedalsveckan.info)

Vilka förhandlar facket/arbetsgivarna med när alla giggar?

Fredag 5/7 12:30-13:30, Rigagränd 1. Förbundsordförande Ulrika Hyllert deltar. Arrangör: Arbetsgivarföreningen KFO. Läs mer (almedalsveckan.info)

Kontakt

Petteri Flanagan Karttunen, kommunikationsansvarig Journalistförbundet, petteri.flanagan.karttunen@sjf.se, 08-613 75 97 (förutom Journalistens seminarium 3/7)

Senast ändrad 14 juni 2022