Foto: Journalistförbundet

Sluta döda journalister i Gaza

Publicerad 26 februari 2024

Tillsammans inom internationella Journalistfederationen IFJ fortsätter vi fördöma attacker mot journalister i Gaza. Vi vädjar till Israel att följa internationella konventioner och sluta döda journalister och andra civila i Gaza. 

Den 26 februari är det Internationella dagen för palestinska journalister. En dag som IFJ och medlemsförbund uppmärksammar. Bland annat hålls en tyst minut i Bryssel. På bilden ovan representanter för svenska Journalistförbundet med en uppmaning till Israel att följa internationella konventioner och skydda journalister i Gaza. 

100 döda journalister

Kriget i Gaza kan vara det dödligaste i historien för journalister. På IFJ:s hemsida finns en lista med journalister som dödats i kriget och totalt rör det sig om 100 journalister. En stor majoritet är journalister dödade i Gaza. Listan finns att läsa här.

Ingen journalist ska riskera att dö

På en stödmanifestation i Stockholm den 22 november 2023 höll vår förbundsordförande Ulrika Hyllert ett tal. I talet förtydligade hon att den uppgift en journalist har är speciell. Att medborgare runt om i världen förväntar sig bevakning och rapportering, även från krig. 

”Förväntningarna är höga på journalister och medier, de ska vara höga, på att rapporteringen sker, är korrekt och oberoende. I dagens samhälle också snabb. Då krävs att journalister finns på plats och kan arbeta utan att riskera att dö eller skadas. Det är här det blir tydligt att alla journalisters villkor, oavsett land, spelar roll för oss alla. ”

Journalister som måltavlor 

Huvudregeln i krig är att journalister är skyddade i egenskap av civila. Dock har IFJ fått in flera vittnesmål som talar för att journalister är måltavlor i Gaza.

I en intervju med SVT den 16 januari 2024 berättade IFJ:s vice generalsekreterare Tim Dawson om IFJ:s misstankar om avsiktliga attacker på journalister.

– Den utbredda uppfattningen bland journalister i Gaza är att journalister är måltavlor för israeliska attacker. Många journalister har berättat för mig hur de får varnande telefonsamtal dagar innan de blir beskjutna eller bombade, säger han till SVT. 

Se hela intervjun här. 

IFJ har krävt att dödsfallen ska utredas av internationella domstolen, ICJ. IFJ har i ett uttalande tillsammans med andra världsfack krävt att folkrätten ska respekteras. 

Brev till Israels premiärminister

I ett öppet brev riktat till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant har IFJ:s ordförande Dominique Pradalié och generalsekreterare Anthony Bellanger krävt att Israel ska skydda journalister. 

Detta skrevs efter att Internationella domstolen ICJ i januari 2024 beordrade Israel att vidta alla åtgärder inom deras makt för att avstå från att döda civila palestinier i strid med folkmordskonventionen. Bland gruppen civila ingår även journalister. 

PJS ber om stöd

Vi arbetar tätt inom IFJ med Journalistförbundet i Palestina - Palestinian Journalists Syndicate (PJS). I en video, som du kan se här, berättar PJS ordförande Nasser Abu Baker varför journalister i Gaza behöver vårt stöd:

“We are in desperate need to support our colleagues in Gaza, most of whom have lost their homes, many of whom have lost family. They need your solidarity and help to continue reporting on the atrocities endured day and night by the people of Gaza.”

Skänk pengar till Safety Fond

Du kan skänka pengar till arbetet med att lokalt stötta journalister i Gaza. Läs mer om IFJs Safety Fond här. 

 

Senast ändrad 26 februari 2024