Möte med NUJU från Ukraina

Publicerad 9 februari 2024

Ulrika Hyllert träffade i veckan Lina Kushch, förstesekreterare i vårt systerförbund National Union of Journalists of Ukraine, NUJU. På mötet diskuterades journalisters säkerhet, behovet av stöd och vikten av lokal journalistik i Ukraina.

Mötet mellan Ulrika Hyllert och Lina Kushch ägde rum i Stockholm, där Lina var på tillfälligt besök. På tygväskan som syns på bilden ovan står det: Journalister är viktiga. журналісти важливі.

Ett viktigt arbete 

Efter mötet skrev Ulrika Hyllert på Facebook att hon är imponerad över det otroligt uthålliga och viktiga arbete vårt ukrainska systerförbund National Union of Journalists of Ukraine, NUJU, utför: 

”Igår fick jag möjligheten att träffa NUJUs förstesekreterare Lina Kushch som är tillfälligt i Sverige. Hon berättade om hur de ser till att journalister kan fortsätta arbeta på plats under svåra förhållanden, hur viktigt det är att hålla säkerhetsutbildningar och att de samtidigt jobbar med mediepolitiska frågor. Just nu är en av svårigheterna att hålla igång nätverket med de viktiga journalistcentren, Journalists' Solidarity Centers, som finns i sex städer i Ukraina och som byggts upp under kriget. Här behöver vi i omvärlden fortsätta bidra med stöd för att det ska vara möjligt att ha dem kvar. 

En annan viktig fråga är att många lokala medier försvunnit på grund av kriget och när det kommer stöd från omvärlden för återuppbyggnad av Ukraina behöver lokala medier vara en integrerad del i återuppbyggnaden. Precis som i Sverige är lokala medier avgörande för att demokratin ska fungera och stärkas.”

Vårat stöd stöd gör skillnad 

NUJU har tagit fram en video (se den här) där vi kan se vad arbetet handlar om i praktiken och där vi ser vad internationellt stöd bidrar till. Bland annat de medel vi skänkt från vår egen insamlingsfond. Pengar som vår internationella journalistfederation IFJ och vår europeiska journalistfederation EFJ administrerat. 

Lämna ett bidrag till vår insamlingsfond här! 
 

Senast ändrad 9 februari 2024