Ann Högman vinnare av Årets textunder

Publicerad 1 december 2023

Medietextarnas nyinstiftade pris Årets textunder har på fredagen tilldelats Ann Högman, för hennes arbete med svenska undertexter till tv-serien Barnmorskan i East End. Ett hedersomnämnande tilldelades Niklas Hellgren.

För att lyfta fram undertextningens ädla hantverk har Journalistförbundets fackklubb Medietextarna instiftat priset Årets textunder. Med priset vill Medietextarna framhäva en undertextare som har utmärkt sig speciellt under det gångna året.

Juryn prisar "rutinerad fingertoppskänsla"

På kvällen 1 december tilldelades priset Ann Högman från Södertälje, för hennes undertexter till serien Barnmorskan i East End på SVT. Priset består av ära, berömmelse och pokal. Juryns motivering lyder: 

"Med säker hand och rutinerad fingertoppskänsla läggs ett undertextningspussel som saknar motstycke. Genomgående idiomatisk svenska, skicklig och genomtänkt segmentering, stadigt tempo, tidstypiska uttryck och tillvaratagna ordlekar – i denna översättning lämnas inget åt slumpen. Som helhet svensk undertextartradition när den är som bäst. Årets textunder 2023 tilldelas Ann Högman för undertexter av Barnmorskan i East End."

Hederspris för "nyskapande översättningar"

Under kvällen delades också ut ett hedersomnämnande. Detta tilldelades Niklas Hellgren från Stockholm, för hans undertexter till serien Malpractice på SVT. Juryns motivering lyder: 

"Juryn vill också ge ett hedersomnämnande för innovativa och nyskapande översättningar. Detta går i år till Niklas Hellgrens undertexter av Malpractice, som bjuder tv-tittarna på en unik upplevelse. Skickligt och med stilsäker autenticitet navigerar han i medicinsk terminologi och sjukhusjargong. Det förhöjer inte bara den generella trovärdigheten utan även igenkänningsfaktorn hos kanske den svåraste målgruppen av alla – de som själva är yrkesverksamma i sjukvården."

Jury har bestått av Hanna Hagström och Jan Pedersen från Tolk- och översättarinstitutet, Lasse Thorsell från Svensk Medietext, Gabriella Sandström från Språkrådet och Kjell Häglund, journalist och teveskribent.  

Vill du bli medlem i Medietextarna? Läs här! 
 

Senast ändrad 1 december 2023