Foto: Journalistförbundet

Tyst minut för dödade journalister

Publicerad 22 november 2023

Vid en stödmanifestation i Stockholm hölls en tyst minut för journalister dödade i kriget mellan Hamas och Israel. Vid manifestationen höll vår förbundsordförande Ulrika Hyllert ett tal, där hon krävde att journalisters säkerhets ska garanteras. 

Stödmanifestationen på Mynttorget i Stockholm den 22 november arrangerades av oss i Journalistförbundet, Reportrar utan gränser, Svenska Pen och Publicistklubben. 

Manifestationen inleddes med en tyst minut för de journalister som dödats. Sedan följde tal av Ulrika Hyllert, Erik Larsson från Reportrar utan gränser, Kerstin Almegård från Svenska PEN, James Savage från Sveriges Tidskrifter, Viveka Hansson från Utgivarna och Rolf Porseryd från TV4. 

Bilder från manifestationen finns bland annat publicerade på förbundets konto på Facebook.

Här nedan kan du läsa hela Ulrika Hyllerts tal från stödmanifestationen.
 
”Det här kriget kan vara det dödligaste i historien för journalister. I de flesta krig är det inhemska journalister som drabbas värst. Varje människa som dör är självklart en tragedi. Men den uppgift en journalist har är speciell. Medborgare runt om i världen förväntar sig bevakning och rapportering även från krig. 

Förväntningarna är höga på journalister och medier, de ska vara höga, på att rapporteringen sker, är korrekt och oberoende. I dagens samhälle också snabb. Då krävs att journalister finns på plats och kan arbeta utan att riskera att dö eller skadas. Det är här det blir tydligt att alla journalisters villkor, oavsett land, spelar roll för oss alla. 

Vi är flera här som arbetar internationellt. Vi gör det av solidaritet, men också för att det gynnar oss alla. Just nu finns kollegor i bland annat Gaza som har det helt fruktansvärt men som ändå gör sitt yttersta för att vi i omvärlden ska få veta vad som händer. 

En av dem som kämpar på plats är Nasser Abu Baker, ordförande för vårt systerförbund i Palestina, PJS, Palestinska Journalistförbundet. I en nyligen publicerad video berättar han att palestinska journalister i drygt 40 dagar varit de som rapporterat på plats om kriget. Men han säger också att journalisterna blivit en del av berättelsen och rapporteringen eftersom så många av dem dött, skadats eller är saknade. Han säger att de är mer än journalister, de är våra vänner och kollegor. Vi har begravt dem säger Nasser Abu Baker, och vi kommer fortsätta att komma ihåg dem. Han ber om hjälp och stöd. Humanitärt stöd, men också säkerhetsutrustning för att kunna fortsätta arbeta. 

Idag hedrar vi alla de som dött. Det är en stor sorg. Det viktigaste vi kan göra när vi går härifrån är att fortsätta kräva att journalisters säkerhets ska garanteras, att se till att de som reser till krigsområdena har tillräckligt skydd, att hjälpa till med det vi kan och att vi alltid står upp för journalister och pressfriheten runt om i världen.”
 

Senast ändrad 11 januari 2024