Populär första kurs om miljö- och klimatjournalistik

Publicerad 10 maj 2023

Tisdag 9 maj anordnade Journalistförbundet Frilans kursen "Miljö- och klimatjournalistik", och intresset var stort. En rad experter inom ämnet delade med sig av sin kunskap och gav deltagarna tips och inspiration.

Kursen hölls i Gamla Stan i Stockholm för cirka 30 deltagare. Föreläste gjorde:

  • Arne Müller (stora bilden), journalist och författare, som arbetar bland annat med att granska miljöfarliga industriers miljölöften
  • Lisen Schultz, forskare och lärare inom hållbar utveckling vid Stockholm Resilience Centre
  • Erica Treijs, journalist och skribent, tidigare klimatreporter på Svenska Dagbladet
  • Eva Mineur, PhD och utredare på Klimatpolitiska rådet 
  • lzabella Rosengren, författare och vetenskapsjournalist med klimat och hållbarhet som främsta inriktning 
  • Erik Larsson, Reportrar utan gränser 

Vad tog du med dig från dagen?
 

Johanna Lundeberg

Johanna Lundeberg: "Det var många bra föreläsningar med olika inriktning, vilket gjorde att vi fick ta del av väldigt bred kunskap. Jag fick många tips på hur jag kan få in klimatfrågan även i artiklar som har ett annat huvudfokus – det är ju en väldigt bred fråga som måste in i den dagliga bevakningen och inte bara som ett tema."

Christina Kihlström

Christina Kihlström: "Många användbara kunskaper i att hitta relevant fakta, inspiration och idéer från skickliga journalister och, inte minst, nya bekantskaper."

Maja Aase

Maja Aase: "Att i princip allt vi journalister bevakar och uppmärksammar kan kopplas till klimatfrågan. Det politiska läget, här i Sverige och internationellt, är sådant att vi måste fortsätta att jobba med och för journalistik, som vetenskapligt och korrekt, men ändå lättillgängligt, visar att mänsklighetens överlevnad hänger på en socialt rättvis, klimatsmart och hållbar framtid – för alla, i hela världen."

Är du intresserad av, eller har tips och idéer om, liknande kurser och arrangemang? Hör gärna av dig till Journalistförbundet Frilans!

Fler bilder från kursen:

Izabella Rosengren
Izabella Rosengren, författare och vetenskapsjournalist med klimat och hållbarhet som främsta inriktning.
Eva Mineur
Eva Mineur, PhD och utredare, Klimatpolitiska rådet.
Erik Larsson
Erik Larsson, Reportrar utan gränser.
Lisa Wärn, Lisen Schultz och Erica Treijs
Lisa Wärn, vd för Svea Green Foundation, Lisen Schultz, forskare och lärare inom hållbar utveckling vid Stockholm Resilience Centre och Erica Treijs, journalist och skribent, tidigare klimatreporter på Svenska Dagbladet.

Senast ändrad 11 maj 2023