När någon snott ditt material – så gör du

Publicerad 7 februari 2023

Helt plötsligt upptäcker du att någon använt sig av ditt material utan att ha rätt till det. Hur går du egentligen bäst till väga då?
"Det är viktigt att man agerar lugnt och metodiskt och inte rusar i väg och skickar en faktura direkt", säger Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf.

Det är tyvärr inte ovanligt: något du har producerat som frilans har fått fötter och använts utan att du har gett din tillåtelse. I det här läget är det lätt att bli upprörd och direkt höra av sig till den ansvarige och i samma veva skicka en faktura. Men då gör man saker i fel ordning, menar Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf. 

Olle Wilöf
Foto: Journalistförbundet

– Det allra första man ska göra – oavsett var ditt material är publicerat eller av vem – är att dokumentera, särskilt viktigt på nätet. Ta en skärmdump, spela in, se till att spara tidningen eller trycksaken eller vad det nu kan vara. Det här ska du göra före allt annat, säger han.

Varför ska man göra det här först?

– För att annars blir det svårt att visa att en otillåten användning har skett. Om du kontaktar någon och säger ”Varför publicerar ni mina bilder?” så kanske de tar bort dem direkt och då är det svårt att i efterhand kräva ersättning.

Red ut detaljerna noga

Olle Wilöf råder alltså att först dokumentera och sedan kontakta den som står bakom. Inte heller i det här läget ska man skicka någon faktura.

– Det är viktigt att reda ut alla detaljer först. Tar de bort materialet direkt? Har de fått materialet av någon som hävdat att det var tillåtet att publicera det – kan det därför finnas på fler ställen än där du upptäckte det?

Om materialet går att avpublicera och det också sker kan man påbörja en diskussion om ersättning. Det är svårt att säga på rak arm vad du har rätt att kräva. Det beror på hur mycket material som publicerats och hur många det har nått. Det är alltså värre om ett program i SVT använder ditt material än om det legat ute på en liten privat sajt med få läsare.

– Det finns egentligen inga fastslagna belopp, men man är alltid välkommen att kontakta oss för rådgivning, säger Olle Wilöf.

Bra komma överens

Man kan fråga sig varför man egentligen ska förhandla med någon som gjort fel. Problemet är att det i den här typen av fall kan vara svårt att få motparten att betala om du går ut för hårt redan från början. Om de vägrar kan du som frilans behöva driva en juridisk process.

– Det kan bli dyrt och ta tid. Därför är vårt råd att försöka komma överens i stället för att hamna i konflikt.

Senast ändrad 7 februari 2023