Kampanj: Stoppa straffrihet för brott mot journalister

Publicerad 1 november 2021

Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister belyser problematiken med att så många brott mot journalister förblir ouppklarade. Vi kan alla hjälpa till genom att exempelvis sprida information eller donera till IFJ:s säkerhetsfond.

FN:s generalförsamling instiftade för åtta år sedan Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister. Varje år 2 november uppmärksammar vi i Journalistförbundet tillsammans med en lång rad organisationer runt om i världen frågan.

Mer än 35 dödade bara i år 

Straffriheten fortsätter tyvärr vara ett stort problem, både i Sverige och i övriga världen. Gång på gång hotas, skadas – och till och med mördas – journalister, och ofta går förövarna fria. Den internationella journalistfederationen IFJ, som Journalistförbundet är en del av, konstaterar att mer än 35 journalister i världen har dödats i samband med sitt arbete i år. I Sverige förekommer sällan mord på journalister, men många tvingas leva med hat och hot. Demokratin och yttrandefriheten måste skyddas mycket bättre än så. De som trakasserar och attackerar journalister måste straffas.

Läs mer om den internationella kampanjen från IFJ i samband med Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister här. Journalistförbundet har anslutit sig till IFJ:s upprop om ett införande av en FN-konvention som ska skydda journalister: "End Impunity – for a UN Convention to protect journalists".

Donera till IFJ:s säkerhetsfond här.

Dialog med rättsväsende

Unesco arrangerar ett rundabordssamtal i Italien 3 november 2021. Tanken är att skapa en plattform för en dialog mellan rättsväsende och journalister. Man kommer tillsammans att diskutera vilka skyddsåtgärder som kan tas till för att öka journalisters säkerhet, och hur man kan jobba förebyggande. Tanken är också att belysa åklagarmyndigheternas roll när det gäller att utreda och lagföra inte bara mord, utan också hot om våld mot journalister.

Vill du delta digitalt i samtalet? Anmäl dig här.

Senast ändrad 2 november 2021