Foto: Guglielmo Mangiapane/TT

Vi deltar i jury för nytt journalistpris i Europa

Publicerad 7 oktober 2021

Daphne Caruana Galizia-priset för journalistik lanserades på treårsdagen av den maltesiska journalistens död. Det kommer att delas ut för framstående journalistik. EU:s 27 medlemsländer har varsin kandidat i juryn, och Sverige representeras av ordförande Ulrika Hyllert.

Nästa vecka delar Europaparlamentet för första gången ut Daphne Caruana Galizia-priset. Priset ska gå till en eller flera journalister för framstående undersökande journalistik som i någon form främjar eller försvarar EU:s grundläggande principer och värderingar som likavärde, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter. Prisutdelningen kommer att hållas årligen runt den 16 oktober som en symbolisk påminnelse om datumet då den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia brutalt mördades.

En oberoende jury bestående av representanter från medier och civilsamhälle i EU:s 27 medlemsländer samt representanter för de europeiska journalistförbunden utser det vinnande bidraget. Medlemsländerna har en varsin kandidat i juryn och Sverige representeras av Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

Ulrika Hyllert, vice ordförande Journalistförbundet. Foto: Tor Johnsson
Foto: Tor Johnsson

– Genom priset erkänner EU:s medlemsstater den viktiga roll som journalister spelar i våra demokratier och påminner medborgarna om vikten av en fri press. Dessutom är det ett bra sätt för Europaparlamentet att visa att man står upp för journalisters viktiga och ofta farliga arbete – och samtidigt uppmuntrar undersökande journalistik, säger Ulrika Hyllert.

Om Daphne Caruana Galizia

  • Daphne Caruana Galizia var en maltesisk journalist, bloggare och aktivist som rapporterade om korruption, penningtvätt, organiserad brottslighet, handel med falska pass och medborgarskap samt den maltesiska regeringens kopplingar till de så kallade ”Panamadokumenten”.

  • Efter återkommande trakasserier och hot mördades hon av en bilbomb 16 oktober 2017.

  • I december 2019 framförde Europakommissionens ledamöter kritik mot den bristfälliga mordutredningen samt uppmanade Maltas regering att vidta en rad åtgärder.

  • Granskningen rörande myndigheternas hantering av mordutredningen ledde till att premiärminister Joseph Muscat meddelade sin avgång 1 december 2020.

Om Daphne Caruana Galizia-priset

  • Vid prisutdelningen som äger rum torsdagen 14 oktober delar Europaparlamentet ut priset för första gången.

  • Därefter kommer priset att delas ut på årligen runt 16 oktober, det datum då Daphne Caruana Galizia mördades.

  • En oberoende jury bestående av representanter från medier och civilsamhälle i EU:s 27 medlemsländer samt representanter för de europeiska journalistförbunden utser det vinnande bidraget.

Senast ändrad 7 oktober 2021