Foto: Journalistförbundet

Tre kongressombud om viktigaste frågorna

Publicerad 4 oktober 2021

Marja Beckman

Marja Beckman

Fackligt uppdrag: Ordförande i Mälardalens frilansklubb och ledamot i Frilans Riks.

Vem är du?

– Jag är skrivande journalist och frilans, och skriver mest om utbildning och sociala frågor. Innan jag bestämde mig för att satsa på frilansandet 2010 hoppade jag runt på vikariat på diverse dagstidningar, främst som redigerare. Jag glömmer inte hur det kändes att vara visstidsanställd och ständigt hänga löst. Jag har alltid drömt om att vara frilans och trivs mycket bättre nu än jag gjorde som springvikarie.

Vad tror du kommer att bli roligast denna kongress?

– Eftersom några delegater ska samlas på samma ställe ser jag fram emot det sociala, att äta ihop och känna gemenskap.

Vilken motion tycker du är viktigast?

– För många frilansar är arvoden den viktigaste frågan. Frilansarvodena har sjunkit de senaste decennierna och är ofta det första medierna sparar in på. Därför vill jag lyfta Frilans Riks motion om en gemensam arvodeskampanj. Den är inte så kontroversiell eftersom förbundet är med på att arbeta tillsammans för frågan, men med tanke på att det inte är världens lättaste ämne vill jag att det inte ska bli ännu en fruktlös kampanj. 

Vilken fråga tycker du är mest komplex?

– Det är många, men för oss frilansar riskerar motionen Enhetlig organisering av egenföretagare att skapa en hel del diskussion eftersom Frilans Riks och BLF verkar ha väldigt olika syn på vad förbundet ska erbjuda medlemmarna.

 

Linda Kask

Linda Kask

Fackligt uppdrag: Ordförande i Norr Medias journalistklubb.

Vem är du?

– Jag har en magisterexamen i sociologi i grunden, men insåg ganska tidigt i livet att det var journalist jag skulle bli. Jag inledde mitt fackliga engagemang i stort sett samtidigt som jag började jobba för 20 år sedan. Jag var lokalredaktör i många år och ville vara en röst för alla som arbetade utanför centralorten. Jag drivs av att bekämpa orättvisor på arbetsplatsen och av att medverka till en arbetsmiljö där människor mår bra och kan utvecklas i yrket.

Vad tror du kommer att bli roligast denna kongress?

– Det är alltid roligt att träffa andra yrkesverksamma och prata om journalistik, arbetsvillkor och förändringar. Även om kongressen i år är digital så svarar jag: alla möten med journalister från olika håll i landet!

Vilken motion tycker du är viktigast?

– Det finns många som är viktiga, men jag brinner för Las-frågan och svarar därför motion nummer nio, om att backa ur Las-överenskommelsen, liksom motion nummer tio, om Las-avtalet. Motion nummer ett är också viktig, att vi värnar om att fortsätta vara ett yrkesförbund för oss som arbetar med journalistik och ingenting annat.

Vilken fråga tycker du är mest komplex?

­– Svårt att bara välja en, men det får bli LAS-frågan då. Särskilt bekymmersamt är det att arbetsgivare fortsätter att använda sig av lagstiftningen på ett sätt som skapar otrygga anställningar i en tid där rekryteringsbasen för journalister åtminstone i landsorten har minskat ordentligt.

 

Jesper Cederberg

Jesper Cederberg

Fackligt uppdrag: Ordförande i Läkartidningens journalistklubb.

Vem är du?

– Ursprungligen östgöte som nu är reporter på Läkartidningen i Stockholm sedan några år. Innan dess var jag vikarie/programanställd, och vad det nu mer kan ha hetat, i elva år på olika ställen i Sverige.

Vad tror du kommer att bli roligast denna kongress?

­– Roligast tror jag blir att få en massa intryck av kollegor på olika områden i journalistiken och att lära sig mer om det fackliga arbetet.

Vilken motion tycker du är viktigast?

– Det finns många viktiga motioner. Bland dessa de om Las och otrygga anställningar, frågor som är viktiga och tyvärr gamla.

Vilken fråga tycker du är mest komplex?

– Mest komplex tycker jag frågan om PTK-överenskommelsen och Las är.

 

All grundläggande kongressinformation och handlingar finns samlat på sjf.se/kongress.

Senast ändrad 6 oktober 2021