Najwa Alimi: Sätt press på politikerna

Publicerad 6 oktober 2021

Den afghanska journalisten Najwa Alimi höll vid Journalistförbundets kongress ett kärnfullt och känsloladdat tal. Hon lyfte fram en mörk bild av situationen i Afghanistan, men har också hopp för framtiden. 

Efter framträdandet ställde vi några frågor till Najwa Alimi.

ZAN TV, med enbart kvinnliga reportrar, slutade sända när talibanerna tog makten. När kvinnliga röster i media tystas, innebär det också att talibanerna håller på att tysta hela landets kvinnor?

– Ja det är en verklighet som inte är långt borta. Vi har kvinnliga journalister som fortfarande är verksamma, men ingen av dem syns i bild längre. Kvinnodepartementet har lagts ner och det finns inte längre respekt för kvinnor, alla kvinnor i Afghanistan är i fara nu, säger Najwa Alimi och vädjar:

– Jag ber hela världen att hjälpa dem. Låt inte talibanerna tysta kvinnorna och utesluta dem från samhället. Det gör att landet går tillbaka inte bara 20, utan 1000 år.

Efter alla brott mot mänskliga rättigheter och terror, kan du se att det finns motstånd och hopp kvar hos journalisterna i Afghanistan ändå?

– Ja, när kriget tar slut och den politiska situationen blir bättre, så finns det unga människor och nya generationer som kan träda fram och kämpa för vårt land. Det kommer inte vara lätt, men vi är beredda att kämpa för att bygga upp samhället igen. Vi är en generation som har kompetensen och kapaciteten att göra det, bara vi får chansen.

Vad kan svenska journalister göra för att stötta journalister i Afghanistan, och ge dem verktyg och hopp?

– De journalister som finns kvar i Afghanistan är hotade, mår psykiskt dåligt och befinner sig även i en dålig ekonomisk situation. Svenska journalister, och Journalistförbundet, kan jobba för att sätta press på Sveriges politiker. Det behövs ekonomiskt stöd och hjälp till journalister som behöver lämna Afghanistan. Makten som ni har kan verkligen påverka.

Senast ändrad 6 oktober 2021