Kongress 2021: Ge skydd till journalister och mediearbetare från Afghanistan

Publicerad 7 oktober 2021

Vid Journalistförbundets kongress 6-7 oktober 2021 antogs ett uttalande med en uppmaning till världens regeringar att ge skydd till journalister och mediearbetare från Afghanistan.

Uttalande antaget av Journalistförbundets kongress 2021

Skydd till journalister och mediearbetare från Afghanistan 

Pressfriheten i Afghanistan har snabbt försämrats sedan talibanernas maktövertagande i augusti 2021. Nya mediebestämmelser har införts, med omfattande begränsningar för oberoende medier och yttrandefrihet.  

Hundratals afghanska journalister har flytt Afghanistan eller gömt sig inom landet. Särskilt journalister som tidigare förespråkat journalisters rättigheter, arbetat för utländska medier eller förespråkat pressfrihet riskerar att bli arresterade, torterade eller till och med dödade. Kvinnliga journalister är särskilt utsatta under det kvinnofientliga talibanstyret.  

Pressfrihet är ett fundament i en fungerande demokrati och måste hela tiden försvaras. Därför måste journalisters säkerhet sättas högt upp på agendan. När oberoende medier hotas måste demokratiska stater som Sverige stå upp för pressfrihet och yttrandefrihet genom praktisk och skyndsam handling. 

Journalistförbundets kongress som samlats den 6 och 7 oktober 2021 uppmanar den svenska regeringen, EU:s regeringar och samtliga regeringar runtom i världen att göra sitt yttersta för att skyndsamt erbjuda flyktingstatus eller skyddsstatus till journalister, mediearbetare och andra personer som under de senaste åren arbetat för svenska, europeiska och internationella och lokala medier och därmed varit avgörande för att dessa medier överhuvudtaget har kunnat rapportera från Afghanistan.

Senast ändrad 8 oktober 2021