Foto: Journalistförbundet

Kongress 2021: Frige de fängslade journalisterna i Belarus

Publicerad 7 oktober 2021

Vid Journalistförbundets kongress 6-7 oktober 2021 antogs ett uttalande med ett krav på ett omedelbart frisläppande av de belarusiska journalister och fackliga företrädare som gripits och fängslats enbart för att de utfört sitt arbete.

Uttalande antaget av Journalistförbundets kongress 2021

Frige de fängslade journalisterna i Belarus

Situationen i Belarus för enskilda journalister, medieföretag, fackliga företrädare och fackförbund är djupt oroande.

Journalistförbundets kongress, som samlats 6-7 oktober 2021, ger sitt fulla stöd till belarusiska journalistkollegor och fackliga företrädare som begränsats i att utföra sitt arbete, trakasserats och fängslats. Kongressen kräver ett omedelbart frisläppande av de journalister och fackliga företrädare som gripits och fängslats enbart för att de utfört sitt arbete.

Kongressen fördömer att Högsta domstolen i Belarus upplöst Belarusian Association of Journalists, BAJ, den enda oberoende organisationen för journalister och mediearbetare och en av landets mest framstående förkämpar för yttrandefrihet. Det är oacceptabelt att en stat förbjuder ett fritt fackförbund.

Journalistförbundets kongress uppmanar Sveriges regering att noga följa situationen för oberoende media och fackförbund och agera via kanaler såsom EU och OSSE.

Senast ändrad 7 oktober 2021