Frige Gui Minhai och Zhang Zhan!

Publicerad 15 oktober 2021

Fredag 15 oktober 2021 anordnades en stödmanifestation för Gui Minhais frihet utanför Kinas ambassad i Stockholm. "Vi kräver att Kina börjar respektera det fria ordet", sa Hanna Nyberg, ordförande i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, som var en av talarna på plats.

17 oktober 2021 är det sex år sedan kinesiska myndigheter frihetsberövade den svenske medborgaren, bokförläggaren och poeten under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker. I fjol dömdes han till tio års fängelse i en pseudodomstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”.  

Hanna Nyberg nämnde också advokaten och journalisten Zhang Zhan i sitt tal. Hon var en av de första som reste till Wuhan för att rapportera om covid-19, och hon greps på grund av sitt journalistiska arbete förra året. Sedan dess har hon hållits frihetsberövad och även dömts till ett fyraårigt fängelsestraff.

– Journalistförbundet kräver att Gui Minhai släpps fri, att Zhang Zhan släpps fri – och vi kräver att Kina börjar respektera det fria ordet och journalisters möjligheter att undersöka och rapportera om viktiga händelser, sa Hanna Nyberg i sitt tal utanför ambassaden. Hanna Nyberg är också ledamot i Journalistförbundets styrelse.

Kurdo Baksi var initiativtagare till manifestationen som genomfördes med stöd av Svenska Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN, Svenska Publicistklubben, Svenska Förläggareföreningen och Reportrar utan gränser. 

Senast ändrad 15 oktober 2021