Frige Dawit Isaak

Publicerad 23 september 2021

Idag, den 23 september 2021, har det gått 20 år sedan den svenska medborgaren, journalisten och författaren Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Han fängslades för att han gjort sitt jobb som journalist och han har aldrig fått en rättegång. 

– Det är hög tid att Dawit Isaak släpps fri. Det har gått 20 år sedan han fängslades. Svenska regeringen och EU måste nu göra sitt yttersta för att Dawit Isaak och även andra fängslade samvetsfångar släpps fria i Eritrea, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert på årsdagen.

– Vi är många som länge arbetat för att Dawit Isaak ska släppas fri. Hans fall är en uppenbar kränkning av mänskliga rättigheter och av yttrande- och pressfriheten, säger Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund.

Tillsammans med andra aktörer i ett medienätverk lämnar vi i Journalistförbundet protestbrev till Eritreas president via ambassaden i Sverige varje vecka, vi deltar i manifestationer och träffar svenska politiker. Varje fredag demonstrerar vi på Twitter med hashtaggen #freedawit. Vi ger inte upp. Dawit Isaak ska släppas fri.
 

Senast ändrad 23 september 2021