Foto: Journalistförbundet

Delta i arbetet för Dawit Isaak

Publicerad 22 september 2021

Vi är många föreningar, organisationer, företag och enskilda personer som på olika sätt arbetar för att Dawit Isaak ska släppas fri. Även du kan bidra. 

Inför den 23 september, då det gått 20 år sedan journalisten, författaren och svenska medborgaren Dawit Isaak fängslades i Eritrea, har vi listat några aktiviteter som sker i samband med årsdagen. Tips på sådant du kan delta i och/eller sprida. 

Bokmässan i Göteborg 
Kom till monter B1 där vi är flera organisationer på plats som berättar om Dawit Isaak, läser högt ur hans böcker och hjälper dig skriva protestbrev. Bland annat kommer Dawits dotter Betlehem Isaak, hans bror Esayas Isaak och journalisten Kurdo Baksi besöka montern. Missa inte heller det seminarium som Bokmässan anordnar på lördag 25 september om hur vi ska få Dawit Isaak och andra fängslade journalister fria. På Bokmässan finns även Dawit Isaaks egen stol, som står tom i väntan på att han ska släppas fri. 

Dawit Isaak-biblioteket i Malmö 
Den 23 september uppmärksammar biblioteket 20-årsdagen på många olika sätt. Bland annat med ett seminarium på kvällen med Reportar utan gränser, journalisten Tsegay Mehari som själv suttit fängslad och Dawits bror Esayas Isaak. 

Bibliotek i Sverige 
Fler än 30 bibliotek är anmälda till den bibliotekskampanj som Amnesty Sverige tagit initiativ till i samarbete med Dawit Isaak-biblioteket i Malmö. En kampanj för att lyfta Dawit Isaak, yttrandefrihet och det fria ordet. Är du Malmö kan du förutom Dawit Isaaks-biblioteket även besöka Malmö Stadsbibliotek där Svenska PEN den 23 september deltar i ett event där porträtt kommer att avtäckas på Dawit Isaak och Gui Minhai.

Skicka brev eller vykort
Vi kan alla skicka protestbrev till Eritreas president Isaias Afwerki, där vi kräver att Dawit Isaak ska friges. Breven kan skickas till Eritreas ambassad i Stockholm. Du kan även skriva under Amnestys namninsamling till Eritreas ambassadör.

Dela och publicera
I sociala medier kan du dela det vi i Journalistförbundet och andra publicerar. En hashtagg som används är #freedawit och publicera gärna egna inlägg. Du kan också delta i aktionen Dawit Isaaks plats. Filmer och bilder läggs upp på tomma platser i Sverige med hashtaggen #dawitisaaksplats. Vi gör det för att visa vår solidaritet, vi gör det för att upprepa vårt krav på att han måste friges.

Lämna ett ekonomiskt bidrag 
Den svenska stödföreningen Free Dawit driver ett aktivt arbete för Dawit Isaaks frigivande. Det görs genom olika påverkansmetoder ensamma eller i samverkan med andra. Du kan lämna ett ekonomiskt bidrag via föreningens hemsida.

Lyssna och titta
Expressen lanserar podden ”Jakten på Dawit” med journalisten Martin Schibbye från Blankspot som programledare. Även Reportrar utan gränsers Pressfrihetspodden har fokus på Dawit Isaak i nästa avsnitt. Och kolla in Amnesty Sveriges seminarium från i tisdags med Dawits dotter Betlehem Isaak och Vanessa Tsehaye, kampanjansvarig för Afrikas horn på Amnesty International. 

Fotboll i Göteborg
På fredag 24 september uppmärksammar ÖIS Fotboll det dystra faktum att göteborgaren Dawit Isaak varit fängslad i 20 år. Detta görs genom att bjuda in till årets Dawit-match mot AFC Eskilstuna på Gamla Ullevi. ÖIS Fotbolls Dawit-match infaller varje år i september. 
 

Senast ändrad 22 september 2021