Foto: David Lagerlöf (porträtt)

Boksläpp idag: Stieg Larssons "Överleva deadline"

Publicerad 12 april 2021

Idag lanserar Journalistförbundet en nyutgåva av Stieg Larssons bok ”Överleva deadline – Handbok för hotade journalister”. Det har gått 20 år sedan boken gavs ut för första gången men innehållet är fortfarande aktuellt, kanske mer aktuellt nu än någonsin.

– Det är väldigt kul att vi nu kan släppa Stieg Larssons handbok igen och göra den tillgänglig digitalt. Det har vi inte kunnat tidigare, eftersom den bara funnits i tryckt form, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

"En bra handbok"

I boken delar Stieg Larsson med sig av sina erfarenheter och råd, efter att själv ha varit utsatt för hot då han bevakade högerextrema aktörer på 1990-talet. Enkätundersökningar visar att en stor andel av Journalistförbundets medlemmar utsätts för hot och hat. Förhoppningen är att Stieg Larssons handbok ska ge stöd men också inspiration och mod de dagar man som journalist frågar sig "Är det värt det?"

– Förutom att det är en bra handbok beskriver den också väldigt bra hur stämningarna var i branschen och i samhället för 20 år sedan. Jag tror att våra medlemmar kan finna kraft och mod i att detta med hot och hat inte är ett nytt problem och att vi tagit oss igenom liknande prövningar tidigare, säger Ulrika Hyllert.

Granskad av säkerhetsföretag

Den nya utgåvan är försedd med ett nytt förord. Det har gjorts vissa mindre förändringar i texten och det finns ny statistik i slutet av boken. I övrigt är det Stieg Larssons ord från början till slut. Inför att nyutgåvan skulle tryckas lät förbundet ett säkerhetsföretag granska innehållet för att se att de delar som handlar om konkreta råd fortfarande stämde och det gjorde det.

– Vi har fått ändra en del som handlade om att det går att få ut passbilder och att det kan användas för att kartlägga och hota journalister, eftersom det inte längre är möjligt. Sen har såklart den tekniska utvecklingen gått framåt enormt mycket under de här 20 åren som gått och där har vi försökt hänvisa till den information som vi har på vår hemsida. Men redan i originalutgåvan tipsade Stieg Larsson om att spara mejl, säger Ulrika Hyllert.

Här kan du läsa hela boken.

Senast ändrad 12 april 2021