Foto: Journalistförbundet. Mira Hjort och Nils Funcke tillsammans med Frida Sundqvist. Wiveca Ström med i podden via telefon.

Journalistpodden #194: Offentlighetsprincipen under corona

Publicerad 29 mars 2021

Problem att få ut allmänna handlingar under corona-bevakningen? Detta diskuterar Mira Hjort och Nils Funcke tillsammans med reportrarna Frida Sundqvist och Wiveca Ström i det första avsnittet i vår poddserie där Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp tillfälligt gjort en takeover av Journalistpodden.

Hör Wiveca Ström, reporter på Bohusläningen, beskriva hur kommunen inte bara underlåtit att lämna ut allmänna handlingar utan också offentligt kritiserat henne och tidningen för den bevakning som gjorts. Frida Sundkvist, reporter på Expressen, berättar om de problem hon stött på när hon försökt kartlägga smittspridningen och insatserna mot covid-19. Hon delar också med sig av sina tips på hur man som journalist bäst bemöter myndigheter som inte följer offentlighetsprincipen.

Lyssna på avsnittet i Journalistpodden på Acast, ItunesLibsyn eller Spotify. 

Mira Hjort, ledamot i Yttrandefrihetsgruppen och reporter på Kommunalarbetare, har i sin corona-bevakning själv stött på problem med att få ut handlingar. Nils Funcke, ledamot i Yttrandefrihetsgruppen, yttrandefrihetsexpert och lärare vid JMK, har under pandemin stött på otaliga fall där offentlighetsprincipen tillämpats på fel sätt och i vissa fall handlar det om regelrätta mörkläggningar från myndigheterna.

Senast ändrad 16 september 2021