Foto: Journalistförbundet

Live-samtal om sexuella trakasserier

Publicerad 16 februari 2021

Nu har det gått mer än tre år sedan metoo-uppropen kom i Sverige. Onsdag 17 februari deltar Journalistförbundet i ett livesänt samtal med Me Too Sweden om sexuella trakasserier i arbetslivet.

– Mediebranschen är inte fri från sexuella trakasserier. För drygt tre år sedan uppdagades allvarliga problem på ett antal redaktionella arbetsplatser. Det är naivt att tro att nya problem inte uppstått eller att alla gamla retts ut, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert och fortsätter:

– Vi behöver tillsammans fortsätta arbetet med att både förebygga och reda ut sexuella trakasserier. Det är utmärkt att Me Too Sweden och Metoouppropen uppmärksammar det här just nu. Det är ett imponerande engagemang och arbete som fortfarande är levande. Vi som fackförbund behöver fortsätta arbeta med frågorna i vardagen. Varenda förtroendevald ska ha tillräcklig kunskap och förstå problematiken.

Trygga jobb är nyckeln

Ulrika Hyllert betonar att det som är av allra störst vikt är att de som har ansvaret – arbetsgivarna – verkligen arbetar kontinuerligt med frågorna och utvecklar sitt arbete.

– Det är viktigt att de inte tror att den där policyn och planen som uppdaterades för tre år sedan räcker. Forskningen visar att det allra viktigaste som behöver ändras för att minska förekomsten av sexuella trakasserier och få fler att våga säga till, är ett tryggt jobb. Som fackförbund arbetar vi ständigt för tryggare jobb, men vi ser inte att arbetsgivarna förstår att det viktigaste de kan göra är att minska de otrygga jobben. Här behövs även en förståelse från politiskt håll och en politik som leder till ett tryggt arbetsliv för alla.

Samtalet kan följas via Me Too Swedens Instagram-konto onsdag 17 februari 12.00-12.30.

 

Senast ändrad 16 februari 2021