Domen i Estonia-målet bör bli friande

Publicerad 25 januari 2021

Två personer, bland annat journalisten Henrik Evertsson, har åtalats efter sitt arbete med en dokumentär om Estonia. 25 januari hölls huvudförhandlingen i målet om brott mot den så kallade Estonia-lagen. "Jag förväntar mig en friande dom", säger ordförande Ulrika Hyllert. 

Domen förkunnas 8 februari 2021.

Vid huvudförhandlingen, som hölls i Göteborgs tingsrätt 25 januari, fanns Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert samt jurist Tove Carlén på plats. Så här säger Ulrika Hyllert:

– Det har varit oerhört intressant att följa hela rättegången. Min uppfattning är att Henrik Evertssons och Linus Anderssons advokater fullkomligt smulade sönder åklagarens argument. Det är ovanligt att informations- och yttrandefrihetsfrågor tas upp i domstol och därför var det glädjande att det var så självklart för försvaret att lyfta dessa perspektiv i stor utsträckning.

Okunnigt och provocerande

Något som Ulrika Hyllert reagerade särskilt på var att åklagaren uttryckte sig nedlåtande och fördomsfullt om journalistiskt arbete. Detta när hon menade att syftet med informationsinhämtningen varit att ”framställa en kommersiell produkt”.

– Det är i mina öron okunnigt och det provocerar mig att en åklagare uttrycker sig på det sättet om journalistiskt arbete, säger Ulrika Hyllert och fortsätter: 

– Jag förväntar mig en friande dom. Rätten att inhämta information enligt våra grundlagar väger tyngre än den eventuella skada som uppstått i just det här fallet. Det har varit tydligt hur många journalistiska etiska avväganden som gjorts under arbetet för att undersökningen alls skulle kunna bli av.

Senast ändrad 25 januari 2021