Foto: Journalistförbundet

Medlemmar med enskild firma behöver mer stöd

Publicerad 9 juli 2020

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert har i ett brev till Finansdepartementet och Näringsdepartementet ställt krav om åtgärder som får träff på frilansmedlemmar som har enskild firma. Brevet är även ställt till näringsminister Ibrahim Baylan och finansminister Magdalena Andersson. 

Många egenföretagare har och fortsätter påverkas negativt av corona-pandemin. En enkät som Journalistförbundet genomförde i början av juni svarade drygt 70 procent av våra frilansmedlemmar att de förlorat uppdrag på grund av corona-krisen. Egenföretagare som till störst del driver sin verksamhet via en enskild firma. En företagsform som regeringens krispaket hittills missat i arbetet med att stötta företagandet i Sverige.

Det var med anledning av enskilda näringsidkares möjligheter att klara sig igenom krisen som Journalistförbundets frilanklubb Frilans Riks i juni skickade en skrivelse till Finansutskottets ledamöter. Journalistförbundet vill även med detta brev att Finansdepartementet och Näringsdepartementet ska ta del av varför det är svårt för de flesta av Journalistförbundets medlemmar med enskild firma att ta del av stöden. Och att de sätter in åtgärder snarast. 

För att Journalistförbundets medlemmar med enskild firma ska klara sig igenom krisen önskar vi bland annat se följande åtgärder:

  • Möjlighet till korttidsarbete eller motsvarande även för dem med enskild firma.
  • Om det inte är en framkomlig väg: möjlighet till a-kassa genom att lägga firman delvis vilande och fortsatt kunna ta de uppdrag som finns kvar istället för att lägga ner helt. 
  • Ekonomiskt stöd för kompetensutveckling. När uppdragen är färre är det till nytta för alla om tiden används till kompetensutveckling. 
  • Ett statligt ekonomiskt stöd där en tidning eller tidskrift ersätts med 50% av arvodet när en tidning eller tidskrift anlitar en frilansjournalist. 
  • Ett specifikt stöd kopplat till frilansjournalisters demokratiska uppdrag i samhället och särskilda utsatthet är ett alternativ vi gärna för dialog om.

Läs hela brevet i dokumentet som finns uppladdat nedan. 
 

Senast ändrad 17 augusti 2020