Foto: Foto på Ulrika Hyllert: Tor Johnsson. Foto på Petra Thorén: Svenska sportjournalistförbundet

"Säkerställ en kvalificerad idrottsbevakning"

Publicerad 11 juni 2020

När matcher och tävlingar ställdes in förlorade mängder av frilansande sportjournalister sina uppdrag. Om inget görs för denna grupp kommer vi efter att pandemin är över ha en betydligt sämre journalistisk bevakning av idrottsvärlden, skriver Sportjournalistförbundets ordförande Petra Thorén och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en debattartikel i Dagens Media i dag.

Journalistförbundet har nyligen delat ut krisstipendium till över 250 frilansjournalister som förlorat intäkter till följd av coronakrisen. En grupp som särskilt utmärker sig bland de sökande är sportjournalister. Särskilda insatser behöver riktas mot denna grupp, för att säkerställa att vi runtom i landet har en fortsatt kvalificerad idrottsbevakning även efter att pandemin är över.

I mars stannade stora delar av Sverige, liksom idrottsrörelsen. Turneringar ställdes in, SM-slutspel avbröts och supportrar var tvungna att stanna hemma. Men coronakrisen har inte bara påverkat själva idrotten. När matcher och tävlingar ställdes in förlorade också mängder av frilansande sportjournalister sina uppdrag. För en del av dem handlade det om uppdrag värda flera hundratusen kronor som mer eller mindre försvann från en dag till en annan.

För anställda sportjournalister finns ofta möjlighet att ägna sig åt fördjupande bevakning eller att börja jobba med andra bevakningsområden, men för frilansarna är omställningen svårare. Att byta specialitet är inget man gör över en natt och eftersom många andra uppdragsgivare också dragit ned på sina frilansinköp är konkurrensen extra tuff just nu. Bland de som frilansar och har sport som specialområde finns många fotografer. Man kan ha stora kostnader för utrustning speciellt anpassad för sportbevakning. 

Om inget görs för denna grupp kommer vi efter att pandemin är över att ha en betydligt sämre journalistisk bevakning av idrottsvärlden. Det vore en stor förlust för hela samhället. För idrott är så mycket mer än bara resultatbevakning och segerintervjuer. 

Idrottsrörelsen är en av de företeelser som engagerar flest personer i vårt land, över 3 miljoner svenskar är medlemmar i en idrottsförening. Inom sportbevakningen hittar vi också brännande ämnen som integration, dopning, matchfixning och samhällsengagemang. Sport på elitnivå är också en industri som omsätter många miljoner som därför bör bevakas och analyseras utifrån ett journalistiskt perspektiv. 

Regeringen har visserligen lanserat en mängd stödpaket för företagare som drabbats i coronavirusets spår, men vi tycker inte att de genomförda åtgärderna räcker. Företagare med enskild firma, en bolagsform som många frilansande sportjournalister använder sig av, har i princip lämnats utanför och många av dem riskerar nu ekonomisk kollaps. 

Vi riktar en skarp uppmaning till regeringen att, i enlighet med de förslag som tidigare lämnats av Journalistförbundet och andra organisationer, utarbeta stödformer särskilt riktade till frilansar med enskild firma. 

Petra Thorén
Ordförande, Svenska Sportjournalistförbundet

Ulrika Hyllert
Ordförande, Journalistförbundet

Senast ändrad 11 juni 2020