Foto: Journalistförbundet

Namninsamling för bättre frilansvillkor 

Publicerad 24 april 2020

Flera kulturskaparorganisationer ställer sig nu bakom ett nytt upprop för bättre villkor för enskilda näringsidkare med anledning av coronakrisen. "Låt oss få fakturera enstaka jobb, fortsätta ha kontakt med våra kunder och marknadsföra oss", skriver initiativtagarna. 

Uppropet om bättre villkor för kulturskapare som är enskilda näringsidkare i coronakrisens spår har skapats av musikerna Rita Saxmark och Linnéa Sallay. Bakgrunden till uppropet är att reglerna för arbetslöshetsersättning i Sverige är dåligt anpassade för dagens arbetsmarknad med många enskilda firmor. Med de tillfälliga lättnaderna i regelverk i a-kassan måste du med enskild firma ha ditt företag helt vilande för att få ut a-kassa och därför är lättnaderna otillräckliga. 

Uppropet inte är offentliggjort ännu, insamling av namnunderskrifter pågår, och sedan kommer det att spridas officiellt. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert kommer att skriva under uppropet. 

Uppropet vill att: 

  • Enskilda näringsidkare ska kunna tillämpa systemet med korttidsarbete.
  • Enskilda näringsidkare ska kunna bedriva viss verksamhet under en vilandeperiod och ändå få a-kassa, som till exempel att kunna ta enstaka uppdrag på faktura, hålla kontakt med kunder samt marknadsföra sig.
  • Regeringen bör lösa denna problematik såväl kortsiktigt under coronakrisen, men också långsiktigt efter coronakrisen inom ramen för arbetet med nya a-kasseregler.

Journalistförbundet hjälper till att samla in underskrifter. Alla uppgifter som du lämnar kan komma att offentliggöras. Det går bra att skriva under även om du inte är medlem.

Skriv på namninsamlingen på https://www.skrivunder.com/upprop_enskilda_firmor_for_battre_villkor

Senast ändrad 29 april 2020